» » » Хто така баба-яга?

Хто така баба-яга?

Хто така Баба-Яга?

Кожен з нас хоч раз чув або читав російські народні казки. Хтось на них виріс, і образи казкових героїв стали улюбленими дитячими персонажами, а хтось не особливо захоплювався слов`янської міфологією. Проте, все дуже добре знають образ Баби-Яги. Образ дуже яскравий, емоційний, загадковий і до сих пір не всім до кінця зрозумілий. Хто така Баба-Яга? Відповідь на це питання неоднозначний і досить великий, але ми постараємося розібратися.

Звідки виник образ Баби-Яги

Баба-Яга була придумана древніми слов`янами для створення своїх міфів і народного фольклору. Найчастіше це була стара, наділена чарівною силою і що була негативним персонажем.

Всі ми пам`ятаємо, що будинок у Баби-Яги стоїть на узліссі. Хатина її на курячих ніжках, яка в разі потреби повертається до лісу задом, а гостям передом. Будинок обгороджений парканом з людських кісток, на яких висять людські голови. Літає Баба-Яга на мітлі або в ступі. Створюється досить моторошна картина. Але, тим не менш, без Баби-Яги не складається ні одна казка.



Версій походження цього образу і до цього дня дуже багато. Хтось вважає, що це образ керівної жінки, яка панувала і чаклувала в пору матріархату, який існував в стародавні часи. Хтось схиляється, що це язичницька богиня смерті. Деякі переводять її ім`я - Яга - як хвороба, скорбота, смерть. Інші ж кажуть, що Яг - означає сосновий ліс, бор, і вона була його берегинею.

Багатозначні образи російських казок

Всі казки мають подвійний сенс - відкритий і завуальований. Відкритий читачам сенс казок - це боротьба добра і зла, що, загалом, існувало як в стародавні часи, так і залишилося донині. Саме тому казки зрозумілі всім поколінням. Завуальований же сенс казок ховається в їх образах, адже всі образи були придумані не просто так, а часто є архетипами.

Існує поширена думка, що Баба-Яга - це образ смерті. Живе вона на кордоні світлого і темного, по землі не ходить, а тільки літає, будиночок її наповнений різними стравами, її оточують одні кістки і черепи. А добрим молодцям, які потрапляють до неї, вона влаштовує серйозні випробування, і хто їх проходить, тим вона дає додаткові можливості в майбутньому.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!