» » » Про що казка про золоту рибку?

Про що казка про золоту рибку?

Про що казка про золоту рибку?

У цій статті ми абсолютно з іншого боку подивимося на казку, яка нам всім відома з дитинства завдяки Олександру Сергійовичу Пушкіну. Ми поговоримо, про що казка про золоту рибку ( "Казка про рибака і рибку"), про сенс і таємниці, укладеної в ній.

Короткий зміст казки

Якщо будь-якого з нас запитати, про що казка про золоту рибку, ми зі знанням справи викладемо короткий зміст цього твору. Головними героями виступають тут старий, стара і золота рибка.

У самого синього моря жили старий із старою. Одного разу сталося чудо. Старий кинув невід в море і нічого не виловив, тільки одна рибка попалася. Але рибка була не проста, а золота і вміє розмовляти. Рибка сказала старому, що якщо він відпустить її в море, то вона виконає для нього три бажання.

Повернувся старий в землянку і розповів про це своїй старій, яка сиділа біля розбитого корита. Стара виявилася дуже жадібною, і всього їй було мало. Захотіла вона стати володаркою морською, і щоб рибка їй самій служила. Рибка розсердилася, і закінчилося все це для старого і старої все тим же розбитим коритом.

висновки



Висновок напрошується сам собою: жадібність ще нікого до добра не доводила. Не потрібно було старій так скупитися, а задовольнятися тим, що є. Можна сказати ще, що старий був не правий, тому що довіряв у всьому своїй дружині і не зумів її вчасно зупинити. Але, як виявляється, сенс казки набагато глибше. Це алегорія. Насправді, те, про що казка про золоту рибку, має глибокий зміст.

сенс казки

Пурана - це історичне ведичне твір. У Матс-пуране є чудова історія, розказана у вигляді алегорії. Вона теж оповідає про старого, старій і рибку. Техніка алегорії, яка застосовується ведичних мудрецями, допомагає людині зрозуміти глибші і піднесені істини. Ось як розкривається в Матс-пуране сенс алегорії цієї самої історії про старого і рибку.

Старий - це Істинне Я людини або жива душа, яка є у будь-якого живої істоти, не тільки у людини. Згідно Вед, матеріальний світ, в якому наша душа знаходиться, є для неї середовищем чужою і штучною. А справжня її природа - духовна.



Синій океан уособлює собою як раз цей самий матеріальний світ. Він дуже могутній, великий і складний. Виходить, що душа кидає невід своїх кармічних бажань в матеріальний світ, і він поглинає її. І старий, якого тягне жадання, намагається виловити задоволення і щастя, кожен раз закидаючи невід в море.

Згідно Вед, людина не може бути щасливою в матеріальному світі, оскільки він повністю суперечить його природі. Звідси питання: чому ж душа так тягнеться до нього, ніж цей світ її приваблює і чому їй не вдається вийти з-під його впливу? Адже природа душі насправді більш піднесена і чиста.

І зараз потрібно перейти до наступного герою казки, точніше, до героїні, старій. У цій історії стара - це Хибне Его людини. Духовне Істіннное Я людини - це Початкове Его або самосвідомість. Коли людина потрапляє в матеріальний світ, його чиста свідомість опоганює помилкове самоототожнення. Він забуває про свою духовну природу і починає переносити на матеріальні об`єкти поняття свого Первинної Его.

Тобто, переносячи Істинне свідомість на матерію, людина оскверняє його. У опоганеному вигляді воно отримує риси Помилкового Его. Людина починає вважати себе тим, ким він насправді не є. Справжня душа, опоганена матерією, набуває оболонку Помилкового Его. Ця оболонка приховує істинне знання про Бога і про душу. Стара і є уособлення цієї самої матеріальної оболонки.

Третім дійовою особою в казці є рибка. Золота рибка в ведичній культурі уособлює Бога. У казці описаний крах Справжньою душі (старого), яка потрапила під владу матеріального Его. Бог (золота рибка) приходить на допомогу душі, бажаючи допомогти їй вибратися з могутнього океану матеріального життя (море). Душа, яка знаходиться під владою Помилкового Его (баби), замість того, щоб почути голос свого розуму, намагається отримати від Бога тільки матеріальні блага. А адже справжнє благо - це духовне життя.

Ми розглянули, про що казка про золоту рибку, з точки зору ведичних мудреців.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!