» » » Що таке комедія?

Що таке комедія?

Що таке комедія?

Завдяки цій статті ви дізнаєтеся, що таке комедія в літературі, театрі і кінематографі. Комедією називається жанр художнього твору з характерним для нього гумористичним або сатиричним підходом. Комедія - це також вид драми, де момент дієвого конфлікту або боротьба антагоністичних персонажів дозволяється специфічно. Ось коротко про те, що таке комедія.

Аристотель порівнював комедію з наслідуванням в смішному вигляді людям з поганими звичками (гл. V в «Поетиці»). Комедії, створені в Стародавніх Афінах Аристофаном, є найбільш ранніми зі збережених.

види комедій

До комедії належать такі жанри: фарс, інтермедія, водевіль, пародія, скетч, оперета.

Потрібно також виділити комедію положень і комедію звичаїв.

комедія положень

Комедія положень (тобто ситуаційна комедія, комедія ситуацій) - комедія, де події і обставини є джерелом смішного.

У творчості Шекспіра, Мольєра, Бернарда Шоу це був один з провідних жанрів.

Можна навести такі приклади класичної комедії положень у творчості Шекспіра: «Дванадцята ніч», «Комедія помилок», «Венеціанський купець». Мольєром належить комедія «Міщанин у дворянстві».



Початок розвитку цього жанру в Росії поклав Д. Фонвізін. Його приклад наслідували й інші письменники. Чехов написав твір «Ведмідь», Гоголь? «Ревізор» і «Одруження».

У наш час комедіями вважаються кінофільми, які побудовані на зовнішньому комізмі. Це комізм положення, в яке потрапляє персонаж на певному етапі розвитку дії.

У кінематографі цього жанру належать картини Гайдая «Діамантова рука», «Іван Васильович змінює професію». «Ширлі-мирлі» Меньшова і «Іронія долі, або З легким паром» Рязанова також є комедіями положень.

Наприклад, фільм «Іронія долі, або З легким паром!»? Це традиційна новорічна комедія. Сюжет, напевно, Вам відомий. Перед самим Новим роком друзі вирішили попаритися, адже це їх щорічна традиція. Так ось «напарилися» до такої міри, що помилково відправили в Ленінград зовсім не того товариша. Таким чином, Саша потрапляє в чужу квартиру. Однак адресу у квартири такої ж, як і у нього в Москві. Незабаром незнайомця знаходить господиня ...

комедія характерів

Комедія характерів (тобто комедія моралі) - комедія, в якій можуть бути наступні джерела смішного:

  • внутрішня суть моралі (характерів);
  • смішна і потворна однобокість;
  • гіпертрофована пристрасть або риса (недолік, порок).

Часто комедія моралі сатирична, так як висміює певні людські якості. Наприклад, це «Тартюф» Мольєра.

Таким чином, Ви дізналися, що таке комедія. Визначення цього жанру дається в школі на уроках російської літератури. Види комедії різноманітні. Свій відбиток цей жанр знайшов також в театрі і кінематографі.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!