» » » Що таке п'єса?

Що таке п'єса?

Що таке п`єса?

Драма - один з трьох основних родів літератури, який одночасно співвідноситься з трьома видами мистецтва - літературою, театром і музикою.

Драматургія головним чином пов`язана з театром, як основним видом видовищного мистецтва. На його підмостках реалізуються всі "три єдності", що лежать в основі будь-якого драматургічного твору. Їх видове поняття, призначене для виконання зі сцени, здавна прийнято називати п`єсами. Саме слово "п`єса" французького походження і буквально означає "уривок", "частина", "твір". Інакше п`єсою можна назвати будь-який драматичний твір, призначений для постановки в театрі, а також для радіо- і телеспектаклів.

У музичному мистецтві під п`єсою розуміється насамперед видове найменування творів інструментальної музики. Однак, є й інші значення, наприклад, закінчене музичний твір або невелике за обсягом інструментальне ліричний твір.

побудова п`єси



Потрібно відзначити, що саме поняття п`єси - виключно формально і не несе на собі ніякої жанрової та стилістичної навантаження. Однак, як правило, в назві п`єси пояснюється або вказується її жанрова своєрідність: комедія, трагедія, драма, трагікомедія і т. Д.

Будь-яка п`єса в побудові своєї композиції підкоряється законам "трьох єдностей", які належать ще перу Аристотеля - єдність часу, місця і дії.



Логічна послідовність дії завжди прописана таким порядком елементів п`єси:

  1. Експозиція - це введення в дію п`єси. Вона містить в собі розстановку дійових осіб, описує те, як складаються обставини, розкриваються причини, за якими починає розгортатися сюжетна канва. Як правило, експозиція знаходиться перед зав`язкою дії.
  2. Зав`язка - тут починає розгортатися основний конфлікт п`єси.
  3. Наростання дії - ланцюжок подій, що беруть початок від конфлікту п`єси.
  4. Кульмінація - пік основного конфлікту.
  5. Розв`язка дії - головним чином спровокована кульмінацією, ми дізнаємося з чим в результаті залишаються герої: хтось програє, перемагає, а хтось помирає.

Структура п`єси представлена

  • діалогами і монологами героїв;
  • авторськими ремарками, де автор хоче підкреслити, наприклад, якісь особливості поведінки героя або обстановки;
  • списком дійових осіб, який дається на самому початку п`єси, із зазначенням професії або родинних зв`язків героїв;
  • актами - смисловими частинами п`єси, які в свою чергу діляться на більш дрібні - епізоди, картини, явища.

Особливості та жанрова своєрідність

Основною відмінністю п`єси від інших драматургічних творів є те, що вона створена виключно для постановок в театрі.

Також п`єса має певний ланцюжок розвитку сюжету, про яку ми говорили трохи вище: експозиція - зав`язка - наростання конфлікту - кульмінація - розв`язка. Слід зазначити, що такий стан речей панувало в європейському театрі аж до середини 19 століття, поки норвезький драматург Генрік Ібсен не реформувати канони п`єси. З Ібсена драматургічна постановка стала носити ідейний підтекст і там, де вона зазвичай закінчувалася (розв`язка), у нього все тільки починалося. Репліки і діалоги героїв стали грати більш вагому роль в розгортанні ідеї і сюжету. Людський голос став провідним у п`єсі, а психологія героя стала чіткіше проступати в драматургії.

П`єса, як уже говорилося раніше, не є особливим видом або жанром драматургії, однак, вона може бути поставлена в будь-якому жанрі, наприклад, в жанрі комедії, де гумористичний підтекст є рушійною силою п`єси. Або, навпаки, постановка в жанрі трагедії - де сюжет неминуче рухається до катастрофічної розв`язки дії: хтось гине або когось вбивають. Жанрова своєрідність допомагає глядачеві увійти в авторську стилістику побудови п`єси.

По даній темі вам також можуть бути цікаві такі статті:



Увага, тільки СЬОГОДНІ!