» » » Що таке кульмінація?

Що таке кульмінація?

Що таке кульмінація?

Кульмінація - термін латинського походження. Culminis значить "вершина": звідси можна здогадатися про те, що таке кульмінація. Так в різних областях називають момент найвищої напруги, піку де. Використовують термін в мистецтві, астрономії і не тільки.

Говорячи про кульмінації в мистецтві, можна виділити кілька областей, де зустрічається це поняття. У літературних творах розповідь зазвичай включає 3 основних стадії - зав`язку, розв`язку і саму кульмінацію. Зав`язка - підготовчий етап, його завданням є зацікавити читача, познайомити його з героями, місцем дії, а в деяких випадках розповісти передісторію. У зав`язці події розвиваються, але свого піку, найбільшої напруги вони досягають в кульмінації. І лише потім настає розв`язка, що підводить розповідь до логічного завершення.

Не тільки в оповіданнях є кульмінація - в кіно, музиці вона теж присутня. У фільмах це момент загострення пристрастей, коли ось-ось розкриються цікаві таємниці, загадки. У кінорецензій можна зустріти слова "здивує глядача кульмінація сюжету", "цікавий спосіб створення кульмінації режисером фільму". У музиці це також момент найсильнішого напруги. Воно супроводжується зазвичай посиленням гучності, швидкості, інтенсивності звучання.

В астрономії кульмінацією позначають момент проходження світил через небесний меридіан.

Також слово може бути віднесено до подій. Можна сказати наступне: "кульмінацією фестивалю стало ..." і т. П. Тут кульмінація - саме хвилююче, вражаюче, емоційна подія заходу.

Тепер ви знаєте, що таке кульмінація і якомога орудувати словом в мові.

У нас для вас ще багато цікавого! Наприклад, радимо прочитати статтю Як розповідати історії і здивувати друзів захоплюючою історією.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!