» » » Що таке композиція?

Що таке композиція?

Що таке композиція?

Композиція - важливий компонент, який стосується організації художньої форми, літературної, образотворчої, об`ємною. Композиція надає твору цілісність і єдність, підпорядковує його елементи один одному і співвідносить із загальним задумом художника. Більш точне визначення того, що таке композиція, залежить від сфери, до якої відноситься той чи інший твір мистецтва. Це може бути розподіл предметів в просторі, структура тексту, співвідношення обсягів, квітів, світла і тіні.

Що таке композиція в літературі

У літературі поняття композиції означає побудову літературного твору, структура його складових частин, їх послідовність і система. Але композиція в літературі - це не просто послідовність сцен, глав, розділів, актів. Це - система твору, що включає в себе всі форми художнього зображення, використаного письменником.

Частинами композиції в літературі є: портрети, монологи та діалоги героїв, авторські і ліричні відступи, пейзажі, описи, системи образів, фабули і сюжети творів. Часто автори вибирають для своїх творів циклічну структуру або розвиток сюжету по спіралі, і це теж складові частини композиції. Наприклад, композиція «Майстра і Маргарити» Михайла Булгакова - роман в романі. Основний сюжет, що оповідає читачеві про історію Майстра і його подруги, вміщує в себе ще одну історію - розповідь про Ієшуа Га-Ноцрі і прокуратора Понтія Пілата.

Що таке композиція твору образотворчого мистецтва

Композиція в образотворчому мистецтві - найважливіший організуючий фактор. Композиція картини, скульптури, архітектурного витвору надає йому цілісність, єдність, об`єднує в гармонії всі його елементи, дає йому зміст і характер.



Композиція створює досконалу форму, що надає гармонію всьому твору. Наприклад, надзвичайно симетрично побудовано твір Леонардо да Вінчі «Таємна вечеря». Причому зображення на знаменитій фресці збалансовано не тільки візуально, але і в самому сюжеті, образах картини.

Що таке композиція в фотографії

Композиція для фотографії - це гармонійне, збалансоване розміщення в кадрі об`єктів. Як часто виникає така ситуація, що знімки одного фотографа здаються нам мало не геніальними, а знімки другого викликають відчуття халтурно або аматорської роботи, хоча зображені на них одні й ті ж котики і дерева. Найчастіше, в такому випадку вся справа в вдало або невдало підібраним композиції. Існують наступні композиційні прийоми для побудови найбільш вдалого фотознімку:

лаконічність



Не варто підкидати в кадр все найкрасивіші і цікаві дрібниці - око глядача втомиться моментально. Виберіть одну, але таку, щоб вона була найважливішою і вражаючою. На фотографії в сірому нудному будівлі такою деталлю може стати червоне майорить плаття дівчини.

Правило золотого перетину

Особа і тіло людини підкоряється правилу «золотого перетину» да Вінчі, цим же правилом підпорядковується вся природа і вдалий кадр фотографа.

напрямні лінії

Чимало значення мають в кадрі і напрямні лінії. Чергуються однакові фрагменти допоможуть додати динаміку в знімок і направлять погляд глядача від одного краю фотографії в інший, більш важливий. Наприклад, добре буде виглядати кадр з поєднання вертикальних смуг масивних колон і горизонтальних смуг сходинок сходів, окреслених сонцем.

рівновага елементів

Людина звикла відчувати опору під ногами і відсутність її, навіть на фотографії, буде створювати для нього вкрай некомфортне відчуття. Баланс світла і тіні, колірних елементів, об`єктів на фотографії - все це важливо для врівноваженості кадру. Поганий приклад врівноваженості - дівчинка, яка перебуває на кадрі в нижньому лівому кутку обличчям до фотографа. Хорошим прикладом буде та ж сама дівчинка в тому ж самому кутку, але спрямована особою в небо, де панує її повітряну кульку (у верхньому правому куті кадру) того ж кольору, що і її політиці.

ритм

Ритм також непоганий для створення динаміки кадру. Чергування світла і тіні, квітів, повторюваних елементів - це може бути що завгодно, на що багата ваша фантазія.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!