» » » Що таке кінематограф?

Що таке кінематограф?

Що таке кінематограф?

Слово кінематограф прийшло до нас з грецької мови ( "кинема" - рух, "графо" - пишу). Воно має кілька значень в російській мові:

  • Назва апарату, здатного вести зйомку рухомих предметів на світлочутливу плівку, а потім відображати це рух на екрані за допомогою проецірованія- Приклад: Кінематограф братів Люм`єр був не тільки проектором, але і камерою.
  • Назва приміщення, де зняті на плівку картини представлялися на показ глядачам (аналог сучасних кінотеатрів). Приклад: "Тоді вона зателефонувала до поета Вадиму Шершеневичу:" Дуже сумно, ходімо в кінематограф ". (В. Ходасевич).
  • Назва виду мистецтва, яке пов`язане з використанням кінематографа як апарату-то ж, що кінематографія або кіномистецтво. Приклад: "Більш того, наш вітчизняний кінематограф закликає російську громадськість самостійно розправлятися з вбивцями і насильниками". (Б. Абрамов)

Історія виникнення кінематографу як апарату

Перше зародження ідей роботи кінематографічного апарату з`явилися в Стародавній Греції. Філософ Лукрецій описав тоді прилад, призначений для освітлення картинок таким чином, щоб вони могли відображатися на екрані.

В середні віки і пізніше на потіху публіці були представлені «чарівні ліхтарі», дерев`яні або металеві коробки з отвором і оптичною системою в передній частині, всередині яких мали свічку. На скляні картки наносилися зображення, які проектувалися на полотно за допомогою світла, пропущеного через оптику. Таким чином, «чарівний ліхтар» став зразком для створення сучасних проекційних пристроїв.



Надалі застосовувалися намальовані на крутиться барабані картинки, що зображують послідовний рух фігури людини або тварини при його обертанні, що увійшло в основу стробоскопа.

З появою першої стрічкової плівки брати Люм`єр представили світу в 1895 році перший кінематограф, який включав в себе функції кінокамери для зйомки короткометражного кіно і міг використовуватися як проектор. Надалі назвою даного пристрою стало іменуватися цілий напрям в мистецтві.

Про комедійному жанрі кінематографа ви можете дізнатися зі статті Що таке комедія.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!