» » » Що винайшов едісон?

Що винайшов едісон?

Що винайшов Едісон?

Американський винахідник Томас Едісон (1847-1931) за свою кар`єру оформив 1903 патенти на винаходи (в середньому по 1,5 патенту на місяць). І це тільки в США. В інших країнах він оформив ще більше 3 000 патентів. Що винайшов Едісон?

Зупинимося на особливо значимих винаходи, які найбільше вплинули на повсякденне життя його сучасників і на подальший розвиток техніки.

фонограф

Фонограф - пристрій для запису і відтворення звуку - був продемонстрований Едісоном в 1877 році. Принцип дії пристрою Едісона: звук подавався в мікрофон і там за допомогою мембрани перетворювався в механічні коливання. Коливання записувалися голкою на фользі. Носій запису - фольга, а пізніше вощений папір - намотувалася на циліндр, і запис звукової доріжки велася по спіралі. Програвався звук в зворотному порядку: голка зчитувала механічні нерівності, передавала їх на мембрану, яка і перетворювала механічні коливання в звукові. Надалі фонографи були витіснені грамофонами. Вони працювали на тому ж принципі, але записували звук не на циліндр, а на диск з ебоніту.

кинетоскоп

Кинетоскоп - це пристрій для демонстрації рухомого зображення. Усередині апарату перебувала плівка з низкою статичних фотозображень і перфорацією по краях. Плівка пересувалася спеціальним стрічкопротяжним механізмом. В результаті руху плівки людина могла спостерігати зміну і рух зображень. Особливість пристрою полягала в тому, що потрібно було дивитися через окуляр всередину ящика, щоб побачити "кіно". Таким чином, перегляд здійснювався індивідуально.



Винахід кінетоскоп вплинуло на братів Люм`єр. При створенні свого кінематографа вони використовували таку ж плівку і механізм протягування стрічки. Основна відмінність - фільми демонструвалися для масової публіки на великому екрані, що виявилося більш зручним і вигідним.

Лампа розжарювання

Винахід лампочки Едісона - факт, міцно закріпився в масовій свідомості. Але насправді принцип роботи лампочки винайдений не Едісоном. Роботи в цьому напрямку проводилися раніше Лодигіним, Яблочкова, Сваном, Максимом, Сойером і іншими дослідниками. Однак саме Едісон розробив і налагодив виробництво варіанту лампи, з огляду на дешевизну придатною для масового споживання. Наприклад, Едісон став використовувати нитка розжарення з обвуглених бамбукових волокон, знайшов спосіб для створення в колбах ламп стійкого вакууму. Його лампочки набули широкого поширення.

Прочитайте також статтю Хто винайшов лампочку.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!