» » » Хто винайшов лампочку?

Хто винайшов лампочку?

Хто винайшов лампочку?
Хто винайшов лампочку?

Сучасний світ неможливо уявити без сучасних зручностей. Електрика, тепло, енергія, інтернет - відбери все це у людства, і навряд чи воно виживе. Але, як відомо, будь-який розвиток вимагає свого часу і своїх героїв. Сьогодні, ми поговоримо про винахід лампи денного світла, без якої не обходиться, сьогодні, жодна кімната. Отже:

Хто винайшов лампочку?

Ще в античності люди робили перші спроби створити прилади, які могли висвітлювати темну кімнату вночі або кімнату, що знаходиться під землею. Достеменно відомо, що ще в Давньому Єгипті і в Середземномор`ї використовували оливкова олія, яке поміщали в глиняний посуд з гнотами з бавовняної тканини. А, наприклад, жителі узбережжя Каспійського моря використовували в подібних судинах нафту.

На зміну глиняним судинах прийшли перші свічки. Вони були придумані ще в Середні століття. До їх складу входив бджолиний віск і яловиче сало. Багато століть найвизначніші генії Землі працювали над створенням першої гасової лампи. У їх числі, до речі, був і Леонардо да Вінчі.

Не дивлячись на всі зусилля винахідників, конструкція, яка була безпечна і придатна для масового виробництва з`явилася лише в середині 19 століття. У зв`язку з бурхливим технічним прогресом, вже через чверть століття з`явилася перша електрична лампочка.



Першу електричну свічку, яка поступово перетворилася на лампочку, винайшов Яблочков Павло Миколайович. Первісне вуличне освітлення здійснювалася за допомогою його приладу. Однак, свічки були не дуже економічними, а отже, зовсім невигідними. Вартість однієї свічки становила 20 копійок, а міняти їх доводилося кожні півтори години. Пізніше, були придумані ліхтарі, які могли самостійно змінювати свічку. Не дивлячись на недовговічність і неекономічність електричної свічки, цей винахід зробила істотний внесок в розвиток індустрії освітлення. Уже тоді, ця технологія застосовувалася в магазинах і театрах, в ресторанах і готелях.

У період з 1840 по 1860 року багато винахідників намагалися створити лампу розжарювання. Протягом усіх цих років жодна зі спроб не увінчалася успіхом. Всі були готові махнути рукою на цю ідею. Однак, в 1873 році відбувся прорив в цій області. Лодигін Олександр Миколайович винайшов таку лампочку, яка змогла витримати всі випробування. Перші лампи горіли пів години, не довше. Потім придумали відкачувати повітря з скляної колби - це збільшило термін служби лампочки. У 1873 році дві перші лампи Лодигіна загорілися на вулицях Санкт-Петербурга. Лодигін винайшов лампочку.

Також, винахід лампи приписують американському винахідникові Томасу Едісону. Він створив лампу, яка була здатна горіти сотні годин, не втрачаючи своєї енергії. Едісон знав про досліди Лодигіна і знав про недоліки його винаходу, тому він поставив собі за мету створити більш надійну лампу. Він провів 6000 експериментів і, в підсумку, в кінцевій конструкції лампи він використовував вугільну нитку, зроблену з міцного бамбукового волоска. Проводячи свої досліди, Едісон випробував майже всі сорти бамбука. Головне, що було зроблено Едісоном - це відкриття виробництва лампочок, що дозволило поставити технологію на потік.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!