» » » Що винайшов нобель?

Що винайшов нобель?

Що винайшов Нобель?

Альфред Нобель відомий як засновник Нобелівської премії. Але мало хто знає, що винайшов Нобель і чому премія його імені вважається такою престижною і важливою нагородою в науковому світі.

Головне винахід Нобеля

Альфред Нобель був хіміком. Він народився в 1833 р в Стокгольмі. Його батько займався розробкою військової техніки. У той час це було досить затребуваним бізнесом, і сім`я Нобелів була заможною. Однак навіть співпраця з російською армією під час Кримської війни (1853 р) не врятувало сімейну справу від банкрутства.

Тоді Альфред присвятив себе вивченню вибухових речовин. Нобель встановив, що нітрогліцерин при змішуванні з речовинами, які здатні його вбирати, більш зручний і безпечний. Це зручність дозволяло використовувати вогнепровідний шнур і детонатор. Свій винахід Нобель назвав динамітом і запатентував його в 1867 р Продовжуючи експерименти з нітрогліцерином, Нобель винайшов і інші вибухові суміші: балістів і корду (суміш з порохом).

мирні цілі

Однак вибухові речовини - не єдині винаходу шведського хіміка. Всього вченому належить 355 патентів на такі речі, як апарати для вимірювання атмосферного тиску і тиску рідин і газу, водомір, барометр, холодильний апарат, газовий пальник. Крім того, Нобелем була розроблена модель велосипеда з каучуковими шинами і вдосконалені парові котли.

Нобель хотів, щоб його головний винахід - динаміт - використовувалося лише в мирних цілях, наприклад, в гірничій справі. Свій стан вчений заповів для премії, якою щорічно нагороджуються вчені, які зробили відкриття в природничих науках, а також ті, хто присвятив себе боротьбі за мир.

Про інші винаходи людства ви можете дізнатися з нашого розділу винаходи.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!