» » » Хто винайшов літак?

Хто винайшов літак?

Хто винайшов літак?

З давніх-давен людина думала, як йому навчитися літати як птах. Ще давньогрецька міфологія розповідала про Ікрі, який зробив для себе і свого сина крила, щоб злетіти в небо. Леонардо да Вінчі присвятив чимало праць конструювання літального апарату. Багато міфів різних часів і народів розповідають про "крилатих колісницях", а єгипетські ієрогліфи зображають літальні апарати. Але хто винайшов перший літак? Це сталося тільки до двадцятому столітті.

Складно однозначно відповісти на питання, хто винайшов літак, оскільки в кінці IXX - початку XX століття багато конструктори випробовували свої моделі, і їх конструкторські ідеї були схожими. Багато апарати навіть відривалися від землі, але керованого польоту з посадкою так і не виходило. Поки 17 грудня 1903 року здійснили брати Орвіл і Уілбур Райт не підняли в повітря свій "Флаєр-1", який протримався в повітрі 59 секунд і пролетів 260 метрів над долиною Кітті-Хок.

Їх літак вдавав із себе біплан, на нижньому крилі якого розташовувався пілот. Кермо напряму розташовувався ззаду, а кермо висоти - спереду. Каркас літака був виготовлений з ялини, дерев`яними були і гвинти. Крила були обшиті мусліном. Апарат був забезпечений чотиритактним 16-сильним бензиновим двигуном вагою в 77 кілограм.

Єдиним недоліком літака Райтів була нездатність самостійного зльоту. Для зльоту був необхідний сильний зустрічний вітер, і запуск проводився з рейок. Це послужило причиною оскарження права першості у винаході літака Бразильським конструктором Сантосом-Дюмоном, чий прототип "14-біс" був здатний самостійно злітати на тязі двигунів, що Дюмон продемонстрував 23 жовтня 1906 роки перед Французьким аероклубу. У Бразилії Сантос-Дюмон офіційно вважається винахідником літака, однак більшість країн є прихильниками братів Райт.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!