» » » Як літає птах?

Як літає птах?

Як літає птах?

Дуже цікаво спостерігати за польотом птаха. Особливо цікаво, коли ви стоїте на кормі рухомого судна, а в цей час за ним слідом летять чайки. Деякі з них швидко махають крилами, а деякі спокійно і граціозно маневрують в повітряних потоках. Що дозволяє їм проробляти такі неймовірні для людини трюки? Давайте спробуємо розібратися.

Принцип польоту птиці

Як літає птах? Перш за все, необхідно розуміти, що існує два способи пташиного польоту - махає і планує. Про кожного по порядку:

Той, хто планує спосіб польоту

птах літаєДля усвідомлення принципів роботи крила птаха доведеться згадати шкільний курс аеродинаміки. Основні постулати цієї науки свідчать: для освіти підйомної сили під крилом літального засобу необхідна істотна різниця між тиском повітря над крилом і під крилом. Чим щільніше повітря під крилом, тим швидше і вище літак піднімається в небо.

Чому ми ведемо мову про літак? Справа в тому, що людина часто конструює свої винаходи, відштовхуючись від навколишнього світу. Приклад з літаком прекрасно відображає принцип роботи крил птаха. Такий політ називають планують: птах просто зависає в повітрі, використовуючи силу вітру для руху в потрібному напрямку. Для підйому вгору задня поверхня крила опускається до землі, а для зниження, навпаки, піднімається. Може бути, ви помічали, що чайки в момент швидкісного падіння складають крила.

Махає спосіб польоту



Цей спосіб пташиного польоту наука намагається розгадати і до цього дня. Відомо, що енергетична ефективність польоту птиці в десять разів перевищує ефективність будь-якого літака. Як таке можливо?

Як літає птахНа перший погляд, очевидно, - махають руху крилами при належному їхньому становищі повинні рухати птицю вперед. Однак вчені помітили важливу деталь. З точки зору фізики, кут повороту крила птаха повинен постійно змінюватися для досягнення прямолінійного польоту по горизонталі - іншими словами, тільки вперед. В іншому випадку ми будемо спостерігати або рух птаха до землі по дузі (параболічної траєкторії), або таке ж рух нагору. Однак це аж ніяк не описує реальний політ звичайної птиці! І кут повороту її крила не змінюється.



Довгий час ця проблема не могла знайти вирішення, поки не з`явилася одна цікава теорія.

Як стверджують творці теорії, яка, може стати розгадкою збалансованого польоту птиці, справа в фізіологічної особливості крила. Крило і пір`я птаха дуже гнучкі на краях. При активному махають русі закінчення пера рухаються в протіволожность сторону від основного руху. Наприклад, при русі крила вниз закінчення його пір`я рухаються нагору. Аеродинамічні властивості крила природним чином змінюються, що і призводить до рівномірного руху вперед по горизонталі. Гнучке будова крил і пір`я дозволяє Птаха безперешкодно летіти вперед без падіння вниз або підйому вгору.

Чому літак не літає, як птах?

На сьогоднішній день, наука, усвідомивши особливості будови пернатих, поки не здатна відтворити подібне. Ще не створені такі двигуни і матеріали, які б забезпечили рівномірний політ махають методом. Зізнатися, це і не потрібно. Нинішні літаки вельми успішно справляються з польотами на реактивній тязі.

Однак дослідження вчених в цьому напрямку не припиняються. Як ми вже відзначали вище, ефективність польоту птиці перевершує той же показник технічного засобу у багато разів. Значить, вивчаючи принципи польоту птиці, можна спробувати зменшити витрати енергії літака і збільшити його вантажопідйомність, дальність перельоту і інші показники.

Тим, кому цікаво дізнатися більше про особливості пташиного польоту, радимо ознайомитися з цією статтею.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!