» » » На якій висоті літають літаки?

На якій висоті літають літаки?

На якій висоті літають літаки?

Іноді піднімаючи очі в небо, ми бачимо крихітний силует літака, що летить десь там в висоті. Цікаво, а на якій висоті літають літаки?

Варто відразу сказати, що крейсерська швидкість польоту літака і висота його польоту дуже жорстко пов`язані пов`язані між собою. Щільність повітря і, відповідно, його опір на різних висотах - теж різні.

Звідси, нехитрими математичними діями отримуємо, що при швидкості в 900 км / ч (це крейсерська швидкість для пасажирських авіалайнерів), оптимальної, в плані співвідношення опору повітря, підйомної сили (для економія палива) буде висота близько 9-10 тис метрів. Для «Конкорда» з його швидкістю в 2500 км / ч відмінно підійде висота в 20 тис метрів.

Тобто отримуємо, що головний показник - це економія коштів, погода і безпеку другорядні.

Військові літаки, як правило, не залітають вище позначки 11-12 тис метрів, хоча така можливо у них є, хоча для різних цілей польотів військових літаків встановлюються свої цілі, для кожної мети встановлена своя висота.

Легкі літаки літають на висоті зазвичай не більше 2 тис метрів, їх швидкість під час польоту не перевищує 300 км / год.

Вантажні літаки літають на тих же приблизно висотах, що і пасажирські. Висота польоту для них розраховується таким чином, щоб максимально скоротити витрати, втім ситуація схожа з цивільною авіацією.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!