» » » Що таке висота?

Що таке висота?

Що таке висота?

У загальному сенсі висота - це відстань від нижньої до верхньої точки, вимірюється по вертикальній лінії від низу до верху. Однак цей термін має також інші значення. У цій статті розповімо про те, що таке висота в різних сферах науки і життя.

Висота в повсякденному житті

У повсякденному житті ми звикли використовувати слово висота в значенні, як ми вже згадували, відстані від нижньої до верхньої точки будь-якої поверхні або площини. Відстань це, треба сказати, може бути не тільки фізичним. Так, наприклад, висота стіни - це цілком відчутна величина, а ось фраза "домогтися висот у своїй справі" має дещо іншу природу, хоча, говорячи цю фразу, ми все ж маємо на увазі відстань, яке пройшов чоловік на шляху від новачка до професіонала , хоч це відстань і не можна помацати і виміряти. В даному випадку висота має значення високого рівня розвитку.

Також висотою можуть називати піднесеної місце.

Висота в математиці

Термін "висота" ми часто чуємо в геометрії, висота фігури - одна з найважливіших її параметрів. Висота фігури - це перпендикуляр, опущений з вершини фігури до її основи.

Висота геометричної фігури часто використовується в формулах для обчислення її площі. Так, наприклад, щоб знайти площу трикутника, необхідно помножити висоту на підставу і поділити отримане твір навпіл.

Про те, як визначити висоту трикутника, читайте в статті Як знайти висоту трикутника.

Висота в фізиці

У фізиці висота - це одне з базових властивостей звуку. Висота звуку визначається частотою його впливу на барабанну перетинку - чим більше частота коливань, тим вище звук.



Цікаво, що кількісна оцінка висоти звуку базується на статистичній обробці величезного числа даних про суб`єктивному сприйнятті звучання.

Висота в географії

У географії розрізняють поняття абсолютної і відносної висоти.

Абсолютна висота (Альтітуда) - це відстань від конкретної точки земної поверхні до середнього рівня поверхні океану. Абсолютна висота - третя координата точки на земній поверхні, яка доповнює широту і довготу і дає максимально повне уявлення про розташування об`єкта. Якщо абсолютна висота лежить вище середнього рівня океану, вона вважається позитивною, в іншому випадку висота називається негативною.

Відносна висота відраховується від умовного рівня, який в конкретному випадку потрібно прийняти за нульовою.

Для визначення висот об`єктів в географії використовується прилад, який називається нівелір, а сама процедура вимірювання - нівелюванням.

Висота польоту

Висота польоту - це відстань від певного рівня відліку до повітряного судна, що вимірюється по вертикалі. Висота польоту буває відносною, істинної і абсолютної.

Відносна висота польоту відраховується від рівня аеродрому, найвищої точки рельєфу або будь-який інший точки, обраної за точку відліку з деяких міркувань. Справжня висота визначається від точки, розташованої безпосередньо під корпусом повітряного судна. Абсолютна висота вимірюється від рівня океану.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!