» » » Як знайти творчу конуса?

Як знайти творчу конуса?

Як знайти творчу конуса?

Сьогодні ми розповімо вам про те, як знайти творчу конуса, що часто потрібно в шкільних завданнях по геометрії.

Поняття утворює конуса

Прямий конус - це фігура, яка виходить в результаті обертання прямокутного трикутника навколо одне з його катетів. Підстава конуса утворює коло. Вертикальне перетин конуса - це трикутник, горизонтальне - коло. Висотою конуса є відрізок, що з`єднує вершину конуса з центром підстави. Утворює конуса є відрізок, який з`єднує вершину конуса з будь-якою точкою на лінії окружності підстави.

Так як конус утворюється обертанням прямокутного трикутника, то виходить, що першим катетом такого трикутника є висота, другим - радіус кола, що лежить в основі, а гіпотенузою буде утворює конуса. Неважко здогадатися, що для розрахунку довжини утворює знадобиться теорема Піфагора. А тепер докладніше про те, як знайти довжину утворює конуса.

знаходимо утворить

Найлегше зрозуміти, як знайти творчу, можна на конкретному прикладі. Припустимо, дані такі умови задачі: висота дорівнює 9 см., Діаметр кола підстави становить 18 см. Необхідно знайти творчу.



Отже, висота конуса (9 см.) - Це один з катетів прямокутного трикутника, за допомогою якого був утворений даний конус. Другий катет буде радіусом кола підстави. Радіус - це половина діаметру. Таким чином, ділимо даний нам діаметр навпіл і отримуємо довжину радіуса: 18: 2 = 9. Радіус дорівнює 9.

Тепер знайти творчу конуса дуже легко. Так як вона є гіпотенузою, то квадрат її довжини буде дорівнює сумі квадратів катетів, тобто сумі квадратів радіусу і висоти. Отже, квадрат довжини утворює = 64 (квадрат довжини радіуса) + 64 (квадрат довжини висоти) = 64x2 = 128. Тепер витягаємо квадратний корінь з 128. У підсумку отримуємо вісім коренів з двох. Це і буде утворює конуса.

Як бачите, нічого складного в цьому немає. Для прикладу ми взяли прості умови задачі, проте в шкільному курсі вони можуть бути і складніше. Пам`ятайте, що для розрахунку довжини утворює вам потрібно з`ясувати радіус кола і висоту конуса. Знаючи ці дані, знайти довжину утворює легко.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!