» » » Як знайти довжину кола?

Як знайти довжину кола?

Як знайти довжину кола?

Колом називають криву лінію, яка обмежує собою коло. В геометрії фігури плоскі, тому визначення відноситься до двовимірним зображенню. Передбачається, що всі точки цієї кривої віддалені від центру кола на рівну відстань.

У окружності є кілька характеристик, на основі яких проводять розрахунки, пов`язані з цією геометричною фігурою. У їх число входить: діаметр, радіус, площа та довжина кола. Ці характеристики взаємопов`язані, тобто для їх обчислення досить інформації хоча б про одну зі складових. Наприклад, знаючи тільки радіус геометричної фігури за формулою можна знайти довжину кола, діаметр, і її площа.

  • Радіус кола - це відрізок всередині кола, з`єднаний з її центром.
  • Діаметр - це відрізок всередині кола, що з`єднує її крапки й проходить через центр. По суті, діаметр - це два радіусу. Саме так виглядає формула для його обчислення: D = 2r.
  • Є ще одна складова окружності - хорда. Ця пряма, яка з`єднує дві точки кола, але не завжди проходить через центр. Так ось ту хорду, яка через нього проходить, теж називають діаметром.

Як дізнатися довжину кола? Зараз з`ясуємо.

Довжина кола: формула

Для позначення цієї характеристики обрана латинська буква p. Ще Архімед довів, що відношення довжини окружності до її діаметра є одним і тим же числом для всіх кіл: це число , яке приблизно дорівнює 3,14159. Формула для обчислення виглядає так: = p / d. Відповідно до цієї формули, величина p дорівнює d, тобто довжина кола: p = d. Оскільки d (діаметр) дорівнює двом радіусів, то цю ж формулу довжини кола можна записати як p = 2 r.Рассмотрім застосування формули на прикладі простих завдань:

завдання 1

У підстави цар-колокола діаметр дорівнює 6,6 метрів. Яка довжина кола основи дзвони?

Рішення:

  1. Отже, формула для обчислення окружності - p = d
  2. Підставляємо наявне значення в формулу: p = 3,14 * 6,6 = 20,724


Відповідь: довжина кола основи дзвони 20,7 метра.

завдання 2

Штучний супутник Землі обертається на відстані 320 км від планети. Радіус Землі - 6370 км. Яка довжина кругової орбіти супутника?

Рішення:

  1. 1.Вичіслім радіус кругової орбіти супутника Землі: 6370 + 320 = 6690 (км)
  2. 2.Вичіслім довжину кругової орбіти супутника за формулою: P = 2 r
  3. 3.P = 2 * 3,14 * 6690 = 42013,2

Відповідь: довжина кругової орбіти супутника Землі 42013,2 км.

Способи вимірювання довжини окружності

Обчислення довжини окружності на практиці використовується не часто. Причиною тому приблизне значення числа . У побуті для пошуку довжини кола використовують спеціальний прилад - курвиметр. На окружності відзначають довільну точку відліку і ведуть від неї прилад строго по лінії, поки знову не дійдуть до цієї точки. 

Як знайти довжину кола? Потрібно просто тримати в голові нехитрі формули для обчислень.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!