» » » Чому дорівнює швидкість течії річки?

Чому дорівнює швидкість течії річки?

Чому дорівнює швидкість течії річки?

Є кілька способів вимірювання швидкості річки. Можна це зробити при вирішенні математичних завдань, коли є якісь дані, а можна це зробити, застосувавши практичні дії.

Швидкість течії річки

Швидкість течії залежить безпосередньо від ухилу русла. Ухил русла це відношення різниці висот двох ділянок, пунктів до довжини ділянки. Чим більше ухил, тим швидкість течії річки більше. 

Чому дорівнює швидкість течії річки, можна дізнатися, пройшовши на човні за течією річки вгору, а потім вниз за течією. Швидкість човна за течією - V1, швидкість човна проти течії - V2. Щоб розрахувати швидкість течії річки потрібно (V1 - V2): 2.

Для вимірювання швидкості течії води використовують спеціальний прилад лаг, вертушка, що складається з лопаті, корпусу, хвостовій частині, ротор.

Є ще один найпростіший спосіб, як знайти швидкість течії річки. Відміряти вгору за течією 10 метрів, можна кроками. Своїм ростом буде точніше. Потім зробити позначку на березі каменем або гілкою, кинути тріску в річку вище позначки. Після того, як тріска порівняється з відміткою на березі, потрібно почати відрахувати секунди. Потім відведені відстань в 10 метрів розділити на кількість секунд за цю відстань. Наприклад, 10 метрів тріска пропливла за 8,5 секунд. Швидкість течії річки буде 1,18 метрів в секунду.

Чим далі від берега, тим довше повинен бути ділянку для виміру швидкості. Вимірювання швидкості повинні бути в безвітряну погоду.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!