» » » Які є річки?

Які є річки?

Які є річки?

Річками називають природні водні потоки, які течуть у виробленому руслі і підживлюються завдяки поверхневому і підземному стоку з їх басейнів. Будь-яка річка має гирло або дельту. Ті з них, що з притоками, утворюють систему річок. Вважається, що на її характер і розвиток впливає клімат, рельєф, геологічна будова і розміри басейну - прилеглої місцевості, з якої йде стік. Кордон, яка проходить між річковими басейнами, називається вододілом. Отже, які є річки?

Географи акцентують увагу на окремих характеристиках, властивих річках. Серед них: структура стоку в залежності від джерел живлення, водоносність, тип водного режиму, площа водозбору, довжина річки, ширина і глибина її русла, ухил водної поверхні, швидкість течії води, хімічний склад вод, її температура, і багато іншого.

Класифікація річок

Всі річки географи класифікують на три типи:

  • Гірські річки.
  • Річки, що течуть у вузьких долинах з активним перебігом.
  • Рівнинні з повільною течією і долинами у вигляді терас.

Найчастіше річки також ділять за розмірами. До малих відносять ті, довжина яких не досягає 200 км, а площа водозбору - 3000 кв. км. Нерідко в окрему групу виділяють струмки, відносячи до них малі водотоки з довжиною менше 10 км. Малої також вважають річку, басейн якої знаходиться в одній зоні географії. У побуті поняття «малі річки», як правило, вживається на адресу всіх річок, що мають місцеве значення для великого регіону або в масштабах країни. Наприклад, Істра.

Головна відмінність малих річок від середніх в тому, що ці види річок самостійно дренируют підземні води власного річкового басейну. Сток саме таких річок найбільше характеризує умови зони свого формування. Верхні межі площі і довжини водозбору малих річок вважаються в середній смузі РФ непоганим критерієм ступеня повноти дренажу підземних вод. Яскравий приклад такої середньої річки - Москва.



Велика ріка тече на відстані декількох географічних зон. Її стік - транзитний в межах деяких географічних зон, таких, як, наприклад, Волга в Астрахані. У категорію великих річок умовно потрапили рівнинні річки з площею водозбору понад 50 тис. Км2.

Яка б система відліку не застосовувалася, малих річок більшість. На них припадає майже 99% від усього числа річок РФ (всього їх понад два мільйони) і більше 90% їх протяжності.

Які бувають річки

Широке увагу завжди привертали великі річки. Самою водоносної в світі вважається Амазонка, за нею йде Конго, потім Гангс, далі Брахмапутра, Янцзи і Єнісей. Найдовші річки в світі - Ніл (правда, він не входить до складу самих відносинах, тому що більшу частину свого шляху тече через Сахару), за ним слід Міссісіпі з Міссурі і, нарешті, Амазонка.

З річок Росії самі водоносні - Лена, Єнісей і Об. А ось найбільша річка в Європі - Волга займає лише п`яте місце. Улюблений літераторами Дон - 19-е. Це пояснюється тим, що він мало забезпечений ресурсами річкового стоку своєї степової зони - тієї площі, в межах якої він формується.

В інтернеті також можна подивитися, які види річок ще існують в природі.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!