» » » Що трапилося з аральським морем?

Що трапилося з аральським морем?

Що трапилося з Аральським морем?

Гігантська Аральське море харчувалося водами всього лише двох річок: Амудар`ї і Сирдар`ї. З приходом Радянської влади почали активно розвивати сільське господарство, і, починаючи з 30-х років минулого століття, від річок почали відводити зрошувальні канали. І що сталося з Аральським морем? Давайте розбиратися.

Площа сільськогосподарських земель продовжувала зростати, і з 1960 року по 1990 збільшилася з 4,5 до 7 мільйонів гектарів, природно, що збільшився і відтік води.

Що трапилося з Аральським морем, коли обміліли річки, що живили його? Рівень озера щорічно знижувався і на цей момент Арал відступив від своїх колишніх берегів на сотні кілометрів. Всі ці кілометри зараз є безплідну пустелю.

У 1989 році Арал розпався на дві ізольовані частини: Північне і Південне Аральського моря. Від початкового об`єму води залишилося всього 10%. Арал продовжує зменшуватися, в 2001 році відбувся поділ Південного Аралу на східну і західну частини. А вже влітку 2009 року східна частина повністю висохла.

Відступив Арал залишив 54 тисячі кілометрів сухого морського дна, покритого сіллю і пестицидами, змитими з зрошуваних полів.

Для того, щоб відновити Аральське море, потрібно збільшити приплив води, принесений ріками Сирдар`я і Амудар`я мінімум в чотири рази, проте відмовитися від зрошення полів чотирьох колишніх союзних республік, розташованих в басейні Аралу - неможливо. Чисельність населення зростає, і скорочення сільського господарства призведе до розвалу економіки чотирьох країн. І поки політики і вчені шукають вихід із становища, Арал продовжує висихати.

Можна сказати, що це озеро, яке колись було четвертим за величиною прісноводним водоймою в світі, практично знищено.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!