» » » Чому море називається морем?

Чому море називається морем?

Чому море називається морем?

У пошуках відповіді на питання про те, чому море так називається, можна наштовхнутися на безліч припущень і гіпотез. Давайте розглянемо найпереконливіші з них. Постараємося також відповісти на питання про те, чому море називається морем і ніяк інакше.

Чому скупчення солоної води у великій западині рельєфу суші називається морем? Деякі джерела стверджують, що слово "море" походить від праслов`янської форми * morje. Саме слово походить з ізраїльської міфології і біблійних сюжетів, де воно означало як частина світового океану, а й інші різні водойми. Примітно, що у цього слова було й інше тлумачення. Стародавні євреї іноді їм позначали все світове зло.

А тепер спробуємо розібратися, чому у деяких морів такі незвичайні назви і чи пов`язані вони безпосередньо з палітрою кольорів.

Чому Чорне море називається чорним?

Відповідей на це питання кілька. З теорії, це море одержало свою назву завдяки туркам, які довгий час були не в силах перетнути його з метою завоювання народів, що населяли прибережну смугу. Саме тоді вони і дали йому прізвисько «Кара-ден-гіз», що означає «негостинне», «неласкаве». Ну а чорний колір, очевидно, асоціювався у них з поганим гостинністю.



Моряки, плаваючі по ньому, кажуть, що воно здається чорним в момент шторму. Але справедливості заради варто сказати, що це море штормить з силою вище 6 балів від сили всього 20 днів на рік, і весь інший час здається більше блакитним, ніж чорним.

Є версія, що воно отримало назву завдяки викидають на берег мулу, а й він більше сірого кольору, ніж чорного.



Більш правдоподібною здається версія про те, що Чорне море отримало свою назву завдяки тому, що будь-який предмет, опущений на його дно і витягнутий звідти через якийсь час, буде чорного кольору, який він придбає завдяки скупченню сірководню на великих глибинах. А хто назвав Чорне море чорним вперше, історія замовчує.

Чому Червоне море називається червоним?

Є дві основні версії відповіді на це питання. За однією, воно здається червоним в момент цвітіння особливого роду водоростей. За іншою версією, вперше його назвали так мандрівники, які побачили, як в його водах відображаються прибережні скелі, забарвлені заходом або сходом в червоний колір.

Примітно, що це море на мові народів, що проживають на його берегах, червоним не називається. У цьому районі його більше називають тростинним або очеретяним через бурхливе зростання цих рослин в околицях Суецького каналу.

Чому Мертве море називається мертвим?

Смерть від купання в водах Мертвого моря вам точно не загрожує, швидше, навіть навпаки. Висока концентрація корисних солей в цьому морі надає на людський організм яскраво виражений оздоровлюючий і навіть омолоджуючий ефект.

Але в цих водах не можуть жити багато інших організмів, для яких така концентрація солей, яка навіть не дозволяє тілу людини занурюватися на дно цього моря, просто смертельна. Щільність води цього моря в рази більше щільності прісної води. Також відмічено, що вміст кисню в повітрі в регіоні Мертвого моря більше на 15%, і люди, які беруть сонячні ванни на його берегах, не відчувають шкідливого впливу ультрафіолетового випромінювання Сонця.

Чому Біле море називається білим?

А ось відповідь на питання про те, хто вперше назвав Біле море білим, ми знаємо цілком вірогідно. Таку назву зустрічається на карті Петра Плаіція, яка була складена в кінці 16 століття. Більш поширеною і отримує найбільше підтверджень версією про те, чому Біле море названо білим, є версія про те, що вода в ньому і справді має білуватий відтінок, який не змінюється в залежності від погодних умов. Вважається, що цей відтінок море набуває завдяки відображенню в ньому білого північного неба.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!