» » » Звідки беруть початок річки?

Звідки беруть початок річки?

Звідки беруть початок річки?

Річка - це великий або середній, але обов`язково незмінний потік води. Він протікає в поглибленні в земної поверхні, яке називається руслом. Річки діляться на гірські і рівнинні в залежності від території їх розташування. Гірські ріки мають більш низьку температуру води, велику швидкість потоку і, як правило, протікають у вузьких долинах. Рівнинні ж річки неспішні, глибокі і широкі. Розрізняються річки і дном: гірські мають дно рухливе, кам`янисте дно-у рівнинних воно піщане.

Кожна річка кудись впадає - іноді відразу в море або океан, іноді в іншу, більшу річку. Місце, звідки річки беруть свій початок, називається витоком. Це може бути верхівка льодовика, озерце, болото або невелике джерело. Головне, щоб поруч з ним був хоча б маленький ухил, щоб вода могла вільно текти по поверхні землі.

Умови життя річки

Річку можна назвати живим організмом, адже вона ніколи не стоїть на місці, у неї є своя фауна і флора. Для того, щоб річка існувала, природа передбачила кілька простих, але важливих умов:

  • постійне джерело води;
  • ухил місцевості;
  • природне або штучне русло;
  • постійне поповнення у вигляді природних опадів.

Поглиблення, по яких течуть ріки, мають різну природу виникнення. Маленький струмочок може самостійно пробити собі дорогу і поступово перетворитися в річку. Якщо грунт м`яка, податлива, її легко розмити і створити природне русло. Гірських річках в силу земного тяжіння це зробити легше. Але наша планета суцільно складається з підйомів і западин, її поверхня нерівна, а значить, і в степу може з`явитися річка. Там же, де в зв`язку з природними умовами поверхню абсолютно рівна, допомагає чоловік, поглиблюючи русло річки штучним шляхом. І тоді з`являються такі водойми як Великий канал в Китаї і Велика рукотворна рука, яка постачає пустельні райони та узбережжя Лівії.



Велику роль у формуванні річок грають також атмосферні умови. До них відносяться:

  • танення льодовиків;
  • дощі;
  • теплі вітри, що створюють сприятливий фронт.

Гірські річки живляться в основному саме з льодовиків і невеликих підземних джерел, рівнинні чекають дощів. Протягом року річка може змінювати свою повноводість: влітку міліти, восени, навпаки, наповнюватися. Деякі невеликі річки несуть свої потоки навіть не щороку. Часто буває і так, що річка пересихає назавжди. Зазвичай це пов`язано з природними катаклізмами і, звичайно, людським фактором. Але наша Земля багата природними ресурсами, які будуть живити її ще не одну тисячу років.

Вам також може бути цікава стаття Чому течуть річки.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!