» » » Як літає вертоліт?

Як літає вертоліт?

Як літає вертоліт?
Як літає вертоліт?

Авіація - скільки в цьому слові зачаровує і неймовірного! Чого варті одні тільки літаки і вертольоти! А чи замислювалися ви, як літає вертоліт? Ну, з літаком все зрозуміло, крила дозволяють йому триматися в небі, не падаючи, летіти вперед, в сторону. «А ось вертоліт таких крил не має» - скажете ви. І матимете рацію лише наполовину. Але про це детальніше.

Принцип польоту вертольота

Ймовірно, все бачили гвинт, розташований на даху у вертольота. Саме він і відповідає за підняття машини в повітря. Несучий гвинт великих розмірів складається з лопатей, які при обертанні і підіймають вертоліт. Вони виконують функцію крила, як у літака, ось тільки за розміром менше, а кількість їх більше. Коли заводиться двигун, лопаті гвинта починають обертання, змушуючи літальний апарат злітати в небо. Сила, яка застосовується до кожного крила-лопаті, підсумовується в загальну силу, яка застосовується до всієї машині в цілому. Саме ця аеродинамічна сила перпендикулярна по відношенню до площини, що створюється при обертанні всіх лопатей і гвинта в цілому, сприяє підняттю в повітря важкого літального апарату. Якщо сила обертання гвинта більше, ніж вага всього літального апарату, він буде злітати. Якщо сила менше, політ НЕ буде здійснений. А ось якщо сила однакова, вертоліт застрягне на місці. Можна подивитися детальніше про те, як літає вертоліт, на відео. Ви помітите, що після того як лопаті набирають обертів, вертоліт починає злітати, але не відразу. Спершу він трохи зависає, а вже після того як набирає обертів, злітає.

Паливо для польоту

Для вертольота в основному використовують бензин - авіаційний гас. Але з розвитком технологій починають шукати більш підходяще і менш дорого паливо. Наприклад, метан, вірніше, кріогенне паливо, яке роблять з метану. Воно стійке до малих температур (- 170 градусів). Це природний газ, який можна безпечно транспортувати на тих же вертольотах. Також вірною відповіддю на питання про те, на чому літає вертоліт, буде і такий газ як бутан або пропан. Таке паливо можна перевозити в умовах звичайних температур. Воно відмінно підходить для двигуна, не псує якості польоту, вважається практично кращим паливом для літального апарату.



Варто сказати, що паливо для вертольота може використовуватися зовсім різне, але при цьому псується якість польоту. Як і в машині, якщо залити поганий, неякісний бензин, автомобіль їздить погано, так і з вертольотами: погане паливо негативно впливає на роботу вертольота.

другий гвинт

Часто можна побачити вертоліт з двома гвинтами, один з яких розташовується на хвості. Завдяки йому він і злітає. Хвостовий гвинт створює протидію основним. Його лопаті обертаються не в унісон несе гвинта, а навпаки. Таким чином, створюючи тягу, другий гвинт врівноважує силу несе, ніж та змушує вертоліт злетіти, при цьому захищаючи його від «заметів» вліво або вправо при обертанні великого гвинта.

Але на деяких вертольотах немає хвостового гвинта. На моделях такого літального апарату знаходиться ще один несучий гвинт. Він розташований під верхнім несе. Його лопаті так само, як і у хвостового, обертаються протилежно. Вертольоти з таким механізмом злітають швидше, оскільки гвинти мають однакову силу при підйомі. Такі вертольоти піднімаються в повітря трохи швидше.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!