» » » Правило свердлика

Правило свердлика

правило свердлика

За допомогою правила свердлика визначають напрямки магнітних ліній (по-іншому їх ще називають лінії магнітної індукції) навколо провідника зі струмом.

Правило свердлика: визначення

Саме правило звучить так: коли напрямок гвинта, що рухається поступально, збігається з напрямком струму в досліджуваному провіднику, напрямок обертання ручки цього гвинта таке ж, як і напрямок магнітного поля струму.

Його ж називають - правило правої руки і в цьому контексті визначення куди зрозуміліше. Якщо обхопити провід правою рукою так, щоб чотири пальці були стиснуті в кулак, а великий вказував вгору (тобто так, як ми зазвичай показуємо рукою «клас!»), То великий палець вкаже, в якому напрямку рухається струм, а інші чотири пальці - напрямок ліній магнітного поля

Під буравчком увазі гвинт з правого різьбленням. Вони в техніці є стандартом, тому що являють вчинене більшість. До слова, це ж правило можна було б сформулювати і на прикладі руху годинникової стрілки, тому як гвинт з правого різьбленням закручується саме в цьому напрямку.

Застосування правила свердлика

У фізиці правило гвинта застосовують не тільки для визначення напрямку магнітного поля струму. Так, наприклад, воно відноситься і до обчислення напрямки аксіальних векторів, вектора кутової швидкості, вектора магнітної індукції B, напрямки індукційного струму при відомому векторі магнітної індукції і багатьох інших варіантах. Але для кожного такого випадку правило має своє формулювання.



Так, наприклад, для обчислення вектора твори він звучить так: якщо зобразити вектори так, щоб вони збігалися на початку, і рухати перший вектор-співмножник до другого вектору-співмножників, то буравчик, що рухається таким же чином, загвинтити в сторону вектора-добутку.

Або ось так буде звучати правило гвинта для механічного обертання швидкості: якщо обертати гвинт в тому ж напрямку, в якому обертається тіло, він загвинтити в бік напрямку кутової швидкості.

Так виглядає правило гвинта для моменту сил: при обертанні гвинта в тому ж напрямку, в якому сили повертають тіло, свердлик загвинтити в бік напрямку цих сил.

Для наочного сприйняття правило гвинта, можна подивитися в інтернеті кілька схем:

  1. схема 1
  2. схема 2


Увага, тільки СЬОГОДНІ!