» » » Який струм небезпечніше?

Який струм небезпечніше?

Який струм небезпечніше?

Характер електричного струму буває двох видів: постійний і змінний. Фахівці до цих пір не можуть прийти до єдиної думки про те, який струм небезпечніше для людини.

види струму

  • Змінний струм. Чим вище частотність його напруги, тим менше шкоди він надає на організм. При частоті понад 1000 Гц людина може не відчувати, що його тіло пронизує струм: потужність до 2 кВт при частоті в 10 кГц і напрузі 10 кВт не викликають дискомфорту або неприємних відчуттів. Струм високих частот застосовується в медицині і зовсім не небезпечний для життя людини. Але якщо частота менше 300-500 Гц, то такий вплив змінним струмом смертельно. Змінний струм використовується в побуті і «ховається» в звичайних розетках.

  • Постійний струм. На відміну від змінного, чим вище сила постійного струму, тим гіршого його вплив на здоров`я та життя. Струм, небезпечний для життя і здоров`я, - вже 6 мА, він відчутний для шкіри-ток в 10 мА викликають м`язові судорогі- з 50 мА починається асфіксія (порушення дихання і спазми дихальних шляхів) - від 300 мА кров починає згортатися і можлива зупинка серця . Чим довший час дії струму на тіло людини, тим активніше руйнуються внутрішні органи. Постійний струм «живе» в промислових, транспортних установках.

Можна зробити висновок про те, що змінний струм нешкідливіше постійного, але це не так - змінний струм небезпечний тим, що його частотність близька до частотності скорочення серцевого м`яза, що призводить до зупинки серця. Який струм небезпечний для людини, сказати важко, все залежить від напруги, тривалості, напрямку і частоти струму.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!