» » » Що таке діод?

Що таке діод?

Що таке діод?

Часто нам доводиться чути, що той чи інший прилад працює на діодах. Що таке діод?

Діод - це електронний елемент, який добре пропускає струм в одному напрямку і робить сильний опір при спробі пропустити через нього струм в протилежному напрямку.

Як влаштовані сучасні діоди

В даний час використовуються діоди напівпровідникового типу з германію або кремнію. Такий діод являє собою пластинку, розділену на дві частини. В одній частині штучно створений недолік електронів. Це область з провідністю p-типу (від слова positive). Позитивний висновок діода називається анодом.

В іншій частині є надлишок електронів. Це область з провідністю n-типу (від слова negaive). Негативний контакт діода називається катодом.

Кордон між цими областями називається p-n переходом.

Як працює діод

Якщо до анода діода під`єднати позитивний полюс джерела живлення, а до катода - негативний, то через таку ланцюг піде електричний струм. Якщо до складу ланцюга буде входити ще й лампочка, вона загориться. Що зробить діод, якщо позитивний і негативний контакти джерела живлення поміняти місцями? Він буде надавати току сильний опір. Струм стане таким слабким, що лампочка горіти не буде.

Для чого потрібні діоди

Головна сфера застосування діодів - перетворення змінного струму в постійний. Діод - основний конструктивний елемент всіх блоків живлення, в тому числі і того, який стоїть зараз на вашому комп`ютері.

Також діоди широко застосовуються в логічних ланцюгах, в яких необхідно забезпечити проходження струму в потрібному напрямку. Такі ланцюги використовуються в пристроях аналогового типу.

Ще одна стаття на цю тему - Як перевірити діоди.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!