» » » Як зробити лазер?

Як зробити лазер?

Як зробити лазер?
Як зробити лазер?

Хто з хлопчаків у школі не мріяв мати власний лазер, яким можна марнувати все, що завгодно? Ми розповімо вам, як зробити лазер своїми руками з CD / DVD приводу. Лазер, зроблений з приводу компакт-дисків, здатний на багато що. Він може марнувати дерево і пластик, а також світити на кілька сотень метрів.

Як зробити домашній лазер

  • Візьмемо будь-який зламаний привід DVD-RW або CD-RW, якщо такий у вас залишився.
  • Перед початком розбирання приводу відкриємо його лоток і відкрутимо 4 шурупа зі зворотного боку.
  • Далі потрібно перевернути привід, зняти алюмінієву кришку і викрутити два залишилися шурупа.
  • Після цього від`єднуємо шлейфи, що з`єднують привід з ходовою частиною, потім викручуємо шуруп і ще три, які тримають плату.
  • Потім виймаємо акуратно плату - на ній знаходяться оптичні лінзи і діоди. Відламує захист оптики і діодів DVD і CD.
  • Тепер потрібно витягнути діод плоскогубцями разом з охолодженням. Для захисту від статичної електрики ніжки діода обв`язуємо дротом і, одягнувши діод ножем, акуратно його виймаємо. Не забудьте обмотати діод дротом, так як статичну електрику може накопичуватися в ньому у достатній кількості.

Отже, першу половину, як зробити лазер з приводу, ми закінчили. Тепер потрібно зробити драйвер.

Виготовлення драйвера для лазера

Для початку розповімо, що таке драйвер для лазера, оскільки напевно багато хто про це не знають.



Драйвером називається маленька схема, що задає для діода режим харчування. Діод сам по собі є елементом досить крихким, і найменше відхилення від норми при харчуванні може призвести до його поломки. Тому нам і необхідний драйвер. Існує два варіанти виготовлення драйвера. Опишемо обидва.

  1. Для акумулятора можна використовувати телефонний, або замінити його трьома пальчиковими акумуляторами (але не батарейками). Далі, досвідченим шляхом, потрібно підібрати резистор. Для підбору резистора добре використовувати амперметр, який підключається до розриву плюсового проводу акумулятора. Необхідний струм підбирається зі зміною опору. Між акумулятором і резистором потрібно розмістити кнопку включення / вимикання лазера. Також буде потрібно 2 конденсатора: на 100 нФ і на 2200 мкФ, при цьому напруга конденсатора не так важливо. Ну і останнім в схемі буде сам лазерний діод, при цьому не забудьте про захист від статичної напруги. Однак такий варіант драйвера має один істотний мінус. Справа в тому, що він лише обмежує струм, але не стабілізує його. Це означає, що при розрядці акумуляторів, а відповідно і зниженні напруги, лазер буде світити більш тьмяно.
  2. Цей варіант простіше і надійніше, так як за основу драйвера тут береться стандартна мікросхема LM317. Однак сама по собі вона досить складна і, що багатьом не сподобається, підходить в основному для стаціонарного лазера. У драйвері така схема буде одночасно і стабілізатором струму.

Кілька слів про оптику

Справа в тому, що якщо до складу лазера не включена оптика, то він буде просто світити, як звичайнісінька лампочка, що не пропалюючи предмети, і не зможе світити дальнім світлом. Тому для оптики прекрасно підійде лінза з приводу. Встановлюємо лінзу на відстані фокуса, а для підбору фокуса використовуємо, наприклад, лазерну указку і, повертаючи гвинт, налаштовуємо потрібну відстань. Діаметр променя становить приблизно 1 мм.

Сподіваємося, тепер вам зрозуміло, як зробити лазер. Якщо якісь питання залишилися незрозумілими, в інтернеті сьогодні можна знайти чимало відео, як зробити лазер і іншу техніку.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!