» » Як зробити випрямляч?

Як зробити випрямляч?

Як зробити випрямляч?

Випрямлячем електричного струму називають спеціальний електронний пристрій, який призначений для отримання вихідного постійного електричного струму з вхідного змінного струму. У більшості випрямлячів приймають фільтри, щоб згладити створювані ними односпрямовані пульсуючі напруги і струми.

Навіщо потрібен випрямляч

Основним недоліком гальванічних елементів, що живлять багато електроприладів, є малий термін їх служби. Ці незручності особливо відчутні, якщо навантаженні потрібні струми великої сили. Для живлення електронних споживачів найкраще підходить електричний струм промислової електромережі. Але підключати пристрій, передбачене для харчування батареєю, безпосередньо в мережу не можна. Необхідно перетворити змінну напругу мережі в постійне. Тому дуже корисно розібратися в тому, як зробити випрямляч. Для живлення апаратури зазвичай використовуються напруги менше, ніж напруги мережі. Це досягається завдяки застосуванню силового трансформатора. Потім перетворять змінну напругу в постійне. Постійне отримують в два етапи:

спочатку змінне зображення перетворять в пульсуюче, тобто, змінюється від нульового значення тільки в одну сторону. Після цього фільтр перетворює пульсує напруга в постійне.

види випрямлячів

  • Однополуперіодний - випрямляч, що складається з конденсатора і одного напівпровідникового діода. Його конструкція дуже проста. Відрізняється малим коефіцієнтом корисної дії, тому використовується тільки для живлення малопотужних споживачів.
  • Двухполуперіодний - випрямляч, складається з обмоток трансформатора, конденсатора і чотирьох діодів. Зазвичай його виконують по бруківці схемою. Застосовується для живлення радіоапаратури.

Діоди вибирають за такими параметрами: величиною постійного (випрямленого) струму на виході випрямляча і величиною зворотної напруги. Ці параметри беруться з довідників. Випрямлений струм не може бути меншим, ніж струм, який споживає навантаження. Діоди НЕ будуть нагріватися, якщо випрямлений струм буде великим в 2 рази, ніж струм необхідний споживачеві. Зворотна напруга складається з напруги вторинної обмотки і напрузі на конденсаторі.

виготовлення випрямляча

  • Візьмемо півлітрову скляну банку або склянку, пластини площею 40х100 мм - алюмінієву і мідну, гумову трубу з діаметром 2 см. Відріжемо 2 см від труби і одягнемо на алюмінієву пластину. Це робиться тому, що електроліт під час роботи сильно роз`їдає алюміній. Якщо на нього надіти гуму, то вона захистить метал від корозії, і випрямляч прослужить набагато довше.
  • Як електроліт будемо використовувати розчин питної соди. Її знадобиться 5-7 грам на 100 мл води. За позитивний полюс приймемо алюміній, а за негативний - свинець. Струм піде, якщо підключити випрямляч свинцевою пластиною в мережу. Але йти струм буде тільки в одному напрямку. Алюмінієва пластина буде постійним позитивним полюсом напруги.
  • Якщо в мережу включити алюмінієву пластину, то свинцева пластина буде виступати негативним полюсом. Це буде однополуперіодний випрямляч, через який проходить струм тільки одного напівперіоду. У цьому випадку буде текти струм позитивного спрямування.
  • Двухполуперіодні випрямлячі застосовують, щоб повністю використовувати напругу. Кількість елементів, з яких вони складаються, залежить від необхідної величини випрямленої струму. Підключають їх в обидві фази електромережі.
  • Використовуйте запобіжники, коли включаєте прилад в мережу. За допомогою реостата можна регулювати напругу.

розрахунок випрямляча

  • Визначимо змінну напругу вторинної обмотки трансформатора:

    U2 = B Uн,

    Uн - постійна напруга навантаження, В;

    В - коефіцієнт, який залежить від струму навантаження.

  • Визначаємо максимальний струм, що протікає через діоди:

    I д = 0,5 З Iн,

    I д - струм, що йде через діод,

    Iн - найбільше значення струму,

    С - коефіцієнт, що залежить від навантаження.

  • Визначимо зворотне напруга:

    Uобр = 1,5 Uн,

    Uобр - зворотна напруга,

    Uн - напруга навантаження.

  • Виберемо діоди, у яких величина випрямленої струму і зворотної напруги вище розрахункових.
  • Знайдемо величину ємності конденсатора:

    Сф = 3200 Iн / Uн Kп,

    Сф - ємність конденсатора фільтра,

    Iн - максимальний струм навантаження .;

    Uн - напруга на навантаженні,

    Kп - коефіцієнт пульсації (10 -5 -10-2).

зварювальний випрямляч

Зварювальний випрямляч ВД застосовується в якості джерела живлення при зварюванні будь-якими електродами. Його використовують для виключення межтокових перерв під час зварювання, завдяки чому виходить якісний зварювальний шов.

  • Випрямляч універсальний, може використовуватися в найважчих умовах роботи.
  • Нечутливий до температурних коливань, зміни вологості, падіння напруги в мережі, запиленості.
  • надійний
  • довговічний
  • Має невелику вартість і здатний заміняти дорогі установки.

Тепер ви знаєте все про те, хто хоче знати, як зробити випрямляч в домашніх умовах. Це дозволить вам вирішити проблеми з його відсутності самостійно і з найменшою витратою коштів.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!