» » » Як тече струм?

Як тече струм?

Як тече струм?

Питання про те, що таке електричний струм, цікавить навіть маленьких дітей. Їх з дитинства лякають страшними розетками, які можуть вдарити. Але навіть багато дорослих не розуміють, в якому напрямку тече струм і яким чином. Давайте в цій статті і спробуємо в цьому розібратися.

Електричний струм

Спочатку давайте зрозуміємо, що ж це таке - електричний струм. До складу молекул входять елементарні, негативно заряджені частинки. Вони називаються електрони. Струмом називається їх спрямований рух. У тому чи іншому матеріалі є вільні електрони. Їх наявність визначає його електропровідність.

Напруга - це різниця потенціалів. Направлений рух електронів виникає при її наявності. При відсутності різниці потенціалів вільні електрони будуть перебувати в спокої, і електричний струм йти не буде. Але, як тільки до матеріалу буде підключено напругу, вони почнуть свій рух. Електрони будуть відштовхуватися від мінуса, і рухатися в бік плюса. Тому, відповідаючи на питання, як тече струм в провіднику, ми говоримо - від мінуса до плюса. Це рух і носитиме назву електричного струму.

Простіше кажучи, поки електричний прилад не буде включено в ланцюг, тобто до тих пір, поки в ньому не виникне різниця потенціалів, ток в ньому текти не буде. За цим принципом все провідники електрики і працюють. Але, в таких матеріалах, як гума, дерево, скло і багатьох інших, вільні електрони відсутні. Навіть при підключенні до них напруги, струм вони проводити не будуть.

Тепер на питання ваших дітей про те, як тече струм, ви будете знати, що відповісти. Не забудьте їм нагадати, що з електроприладами слід бути обережними.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!