» » » Чому б'є струмом?

Чому б'є струмом?

Чому б`є струмом?

Часто в побуті, торкаючись до якоїсь побутової техніки, Ви відчуваєте, що Вас "б`є струмом"? Така ж ситуація може відбуватися при зіткненні з металевими предметами, або, наприклад, коли Ви з ким-то привіталися за руку. У чому ж справа, і чому людину б`є струмом?

Причини, за якими б`є струмом

Вся справа в статичній електриці. Один із способів його виникнення - це тертя між тілами (тертя одягу з вовни, з синтетики про тіло людини, тертя пластмасовою гребінця про волосся і т.д.).

Обидва ці тіла повинні бути діелектриками, тобто, зробленими з матеріалу, яка здатна проводити електричний струм, або напівпровідниками (струм пропускають, значно гірше на відміну від провідників). При терті відбувається якийсь перерозподіл електронів. В кінцевому підсумку виходить, що на одному з тіл скупчуються позитивно заряджені частинки, а на іншому - негативно заряджені. Різнойменні заряди ж, як відомо, притягуються. Коли ми носимо одяг з синтетики, розчісували волосся пластмасовою гребінцем, тіло збирає вільні електрони. Відбувається це неодноразово, в результаті в тілі людини накопичується електричний заряд. Тіло ж, в свою чергу, є прекрасним провідником (воно приблизно на 70% складається з води - провідника струму). Це дозволяє йому проводити і, відповідно, накопичувати електричні заряди. При торканні іншого тіла або заземленого предмета (батареї, холодильника) миттєво відбувається розрядка. 

Чому б`є струмом при рукостисканні, дотику до іншої людини? Найімовірніше, справа в невеликому опорі Вашого тіла, так як будь-який організм має певний електричним опором. У всіх людей опір різний, воно залежить від багатьох факторів (наприклад, від температури, тиску, настрою). Також сприяє накопиченню електрики матеріал одягу. Синтетику краще поміняти на одяг з натуральних тканин, використовувати антистатики для одягу.



У разі, якщо від побутових приладів б`є струмом, проблема може критися як в несправності проводки, так і у відсутності заземлення. Якщо, наприклад, пральна машина б`є струмом, то необхідно робити заземлення корпусу всього обладнання, так як при сучасних принципах виготовлення техніки напруга на корпусі апаратури - неминучість. Також бажано зробити все розетки у Вашій квартирі з заземленням.

Оскільки розряд здатний вивести з ладу комп`ютер або ноутбук, то для роботи з такою технікою існують особливі браслети. Їх надягають на руку і з`єднують за допомогою дроту з заземленою частиною пристрою.

Загадка з птахами

Кожен з нас іноді помічав, як пташки сидять на лініях електропередач, які несуть в собі величезну кількість вольт. У Вас напевно виникало питання про те, чому птахів не б`є струмом? Все просто - між птахом і проводом, на якому вона сидить, не виникає ніякої різниці в напрузі. Птахи сидять тільки на одному дроті, при цьому не стикаються з землею. Тобто, напруга птиці й проведення збігаються. Якщо ж пташка випадково доторкнеться своїм крилом до сусіднього дроти, то трапиться замикання, і тоді вона загине. На щастя, дроти розташовуються зазвичай на значній відстані один від одного, і цей факт робить їх зіткнення практично неможливим.

Корисні поради

Існує багато способів боротьби зі статичною електрикою. Наприклад, взимку, коли повітря дуже сухе, рекомендується в квартирі використовувати зволожувачі повітря. Для будь-якого одягу з синтетики використовуйте так звані "антистатики" (у вигляді спрея). Ще при пранні можна додавати спеціальні кондиціонери для білизни. Для того щоб Вас не било струмом, наприклад, при виході з автомобіля, - обробіть антистатиком килимки, покриття сидінь. Коли виходите з машини, то треба спочатку доторкнутися до неї ключами, тільки потім - рукою.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!