» » » » Що робити: вдарило струмом?

Що робити: вдарило струмом?

Що робити: вдарило струмом?

Тіло людини - відмінний провідник електричного струму. Якщо людина візьметься за провід або металевий предмет під напругою, то струм пройде через всі його тіло, викликаючи при цьому спазми м`язів. Це пояснює, чому потерпілий не може самостійно відпустити джерело струму і навіть покликати на допомогу (страждають і голосові зв`язки). Якщо не надати людині екстрену допомогу, то настане втрата свідомості і навіть смерть. Що робити, якщо вдарило струмом?

Вдарило струмом: надання допомоги

Побачивши людину, яка постраждала від удару струму, потрібно надати йому термінову допомогу. Діяти потрібно в наступному порядку:

  1. Відокремити людини від джерела струму (при цьому важливо не постраждати самому). Ні в якому разі не хапайтеся за нього руками, інакше допомога знадобиться вже і вам. Краще вимкніть електрику, якщо це можливо. При нездійсненності цього завдання постарайтеся відсунути дерев`яною палицею провід, або, закривши руки сухою тканиною, відтягнути потерпілого за краї його одягу.
  2. При відсутності пульсу потрібно зробити штучне дихання. Якщо пульс є, то людину потрібно укласти на бік і терміново викликати швидку допомогу.
  3. Зазвичай при ударі струмом є уражені місця, найчастіше це долоні. Охолодіть місця електричних опіків і оберніть їх чистою вологою тканиною.
  4. Якщо потерпілий у свідомості, йому можна дати знеболююче.
  5. При легких ударах струму, коли серйозних проблем не спостерігається, медична допомога не буде зайвою, якщо раптом виникне порушення в роботі органів дихання, в моториці, при ковтанні, або виникне розлад свідомості.

Більш докладно матеріал викладається в статті Перша допомога при ураженні струмом.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!