» » » » Як робити штучне дихання?

Як робити штучне дихання?

Як робити штучне дихання?
Як робити штучне дихання?

Штучне дихання необхідно для того, щоб забезпечити необхідний природний газообмін в організмі людини, в процесі якого кров насичується киснем і звільняється про вуглекислого газу. Щоб в екстреній ситуації допомогти потерпілому, потрібно знати, як правильно робити штучне дихання.

підготовка

Для початку, перед тим як робити штучне дихання, потрібно оперативно виконати наступні дії:

  • звільнити людину від одягу, що стискує дихання - розв`язати краватку, розстебнути комір, розстебнути пояс штанів.
  • покласти потерпілого на рівну горизонтальну поверхню, підійдуть підлогу, поверхня стола і т. п.
  • наскільки це можливо максимально закинути голову потерпілого. Для цього одну руку кладемо під потилицю, а другий натискаємо на лоб, поки підборіддя не виявиться на одному рівні з шиєю. Саме в такому положенні язик не перешкоджає проходженню повітря в легені, а рот знаходиться у відкритому положенні. Щоб зберегти такий стан людини, йому під лопатки потрібно покласти який-небудь валик, підійде згорток будь-якого одягу.
  • перед початком проведення штучного дихання потрібно обов`язково обстежити ротову порожнину. У разі виявлення сторонніх предметів, чи зубних протезів - видалити їх. Якщо в роті знаходиться слиз або кров, плечі і голову потерпілого повертають в бік і за допомогою шматка тканини, намотаного на палець, очищають порожнину глотки і рота. Після цього голову потрібно повернути в первинний стан максимально її закинувши і зробити штучне дихання.

виконання

За проведенням підготовки слід проведення штучного дихання. Надає допомогу робить глибокий вдих і з силою досить різко видихає повітря в рот потерпілого. При цьому його ніс потрібно затиснути рукою або пальцями. При проведенні штучного дихання дуже важливо, щоб рот людини, який надає допомогу, повністю охоплював рот потерпілого.

Після вдування повітря людина повинна відкинутися назад, щоб зробити новий вдих, звільнивши при цьому рот і ніс потерпілого. У цей момент грудна клітка потерпілого людини опуститься, що зробить мимовільний пасивний видих.



Проведення штучного дихання для маленьких діток проводиться і в рот, і в ніс одночасно. При цьому людина, що надає допомогу, повинен охопити ротом обидва цих органу постраждалої дитини.

Штучне дихання дорослій людині потрібно робити з інтервалом в 5-6 секунд після вдування. Для дитини інтервал становить 3-4 секунди, але при цьому обсяг вдихається повинен бути менше, ніж для дорослого.

рекомендації:

  • Якщо під час штучного дихання грудна клітка потерпілого не розправляється - це говорить про непроходження дихальних шляхів. У цьому випадку потрібно нижню щелепу потерпілого вперед. Це вийде зробити, якщо надає допомогу поставить по чотири пальці кожної руки за кутами нижньої щелепи, упреться великим пальцем в її край і висуне щелепу вперед. У такому положенні зуби нижньої щелепи повинні знаходитися попереду верхніх.
  • Якщо з яких-небудь причин немає можливості відкрити рот потерпілого, тоді потрібно використовувати інші способи штучного дихання, найбільш зручний з них "з рота в ніс". Робиться воно за принципом звичайного штучного дихання, але при цьому закривається рот потерпілого.
  • Штучне дихання потрібно проводити до початку появи самостійного глибокого ритмічного дихання.
  • Для кращої прохідності дихальних шляхів потерпілого потрібно забезпечити такі умови:
  • максимально відігнути голову назад
  • відкрити рота
  • висунути вперед нижню щелепу.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!