» » » » Перша допомога при ураженні струмом

Перша допомога при ураженні струмом

Перша допомога при ураженні струмом

Що робити, якщо людині знадобилася перша допомога при ураженні струмом. Його потрібно відразу звільнити від дії струму. Кращим є термінове його виключення. Але в умовах великих підприємств це не завжди реально. Якщо на людину діє електричний струм, перша допомога необхідна невідкладно. Потрібно обрубати дроти або кабелі сокирою з сухою ручкою або відтягнути людину подалі.

Перша допомога

Перша допомога при ударі струмом визначається по порушенню функцій організму: при відсутності втрати свідомості, потрібно укласти людину на носилки, укрити і дати 15-20 крапель валеріану розчину, чорний чай або кава і відразу перевезти в лікарню.

Якщо наслідки удару струмом привели до втрати свідомості, але пульс і дихання збереглися, то необхідно звільнити від тісного одягу, забезпечити доступ до свіжого повітря, знайти зручне для надання допомоги місце на твердій поверхні, постеливши під тіло що-небудь м`яке. Важливо запобігти людини від переохолодження. Огляньте порожнину рота: якщо стиснута щелепу, не потрібно прикладати фізичну силу - відкривати роторасширителем, а необхідно дати понюхати нашатирний спирт, протерти віскі, а особа окропити водою з долоні. Паралельно ввести під шкіру 0,5 мл 1% -го розчину цититона або лобелина, 1 мл кордіаміну, 1 мл 10% -го розчину кофеїну. З порожнини рота прибрати слиз, чужорідні тіла, якщо є - протези зубів, вийняти мову і покласти голову на бік так, щоб язик не запав. Після людині дають вдихнути кисню. Якщо потерпілий отримав ураження електричним струмом, перша допомога полягає в забезпеченні повного спокою, укладання на носилки.



Буває і так, що здоров`я хворого погіршується - з`являється серцева недостатність, переривчасте часте дихання, бліді шкірні покриви, ціаноз видимої слизової оболонки, і потім термінальний стан або клінічна смерть. При цих випадках необхідно почати робити штучне дихання «рот в рот» і паралельно робити непрямий масаж серця. А саме: спершу робиться поспіль 10 видихів в людини, після швидко виробляє толчковое натиснення на центр грудей, на її нижню частину. Масаж серця змінюється кожні 13 секунд для здійснення одного глибокого вдиху в легені.

При наявності помічника, надавати першу допомогу проводять обидва. Один робить штучне дихання, другий - непрямий масаж серця. Успіх цих дій залежить від впевненого їх поєднання, а точніше: при вдиху, натискати на груди людини не потрібно. При видиху, слід ритмічно натискати на груди 2-5 разів, роблячи зупинку під час наступного циклу і т.д. При цьому, за одну хвилину виходить 47 натискань і 13 вдихів. Непрямий масаж серця забезпечує часткову вентиляцію внутрішньої частини легенів. Для проведення масажу серця, натиснення треба виробляти долонею в повному обсязі, а тильною частиною лучезапястного суглоба. Натискання на груди посилюється другий долонею, що розташовується хрестоподібно на долонній поверхні іншої кисті. Людина повинна бути в напівзігнутому положенні так, щоб зусилля натискання забезпечувалося вагою тіла. Натискання повинно бути таким, щоб груди зміщалася до хребта не менш, ніж на 2-4 см. У такому випадку може відбуватися механічне здавлювання серця, через що з нього виходить кров. При розширенні грудної клітини кров повертається в серце.



Процес масажу серця при стані клінічної смерті потрібно поєднувати з штучним диханням і з внутрішньоартеріальним переливанням крові або сінкола, поліглюкіну (200-400 мл) і інших речовин.

Необхідно зауважити, що при ударі електричним струмом, розвивається фібріляціонное серцебиття (неефективні скорочення серця, які не здійснюють переміщення крові в кровоносних судинах), що завершується зупинкою серцебиття. В даному випадку необхідно застосовувати роздратування серцевих м`язів за допомогою спеціального апарату - дефібрилятора.

ліки

Паралельно зі штучним диханням і масажем серця людині всередину вени вводять необхідні лікарські препарати: 0,5 мл норадреналіну (дуже повільно!), 1 мл кордіаміну, 1 мл 10% -го розчину кофеїну, 0,3 мл 0,5% -го розчину ефедрину або 1 мл 1% -го розчину мезатону, 30-40 мл 40% -го розчину глюкози, 5 мл 10% -го розчину хлористого кальцію.

У зв`язку з порушенням у людини кровообігу і погіршення всмоктування з підшкірного шару, необхідно вводити лікарські препарати внутрішньовенно, дуже повільно і обережно. При цьому не перестають проводити штучне дихання та інші дії з надання медичної допомоги.

Необхідно також здійснювати шкірне роздратування - розтирання кінцівок і тіла рушником, зволоженим 6% розчином оцту або винним спиртом.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!