» » » » Перша допомога при переломах

Перша допомога при переломах

Перша допомога при переломах

Переломом називають порушення цілісності кістки, що виникає в результаті захворювання або механічного впливу. Перелом, на жаль, досить часте явище, від якого ніхто не застрахований. Тому кожна людина повинна володіти навичками надання першої допомоги при переломах. Спочатку необхідно встановити факт перелому. Більш детальну інформацію з цього питання ви можете отримати тут: "Як визначити перелом?". Як визначити перелом повинен знати кожен.

Від того, наскільки швидко і якісно буде надана перша допомога при переломах, залежить швидке одужання пацієнта і відсутність ускладнень. Надання першої допомоги при переломах полягає в наступному: надання необхідної допомоги відразу після визначення факту перелому, підготовка потерпілого до транспортування і транспортування в медичний заклад.

Що робити при переломі?

  1. Після встановлення факту перелому слід викликати швидку медичну допомогу, а до її приїзду треба надати потерпілому першу допомогу. Небажано зайвий раз переміщати хворого. Робити це можна тільки в тому випадку, якщо немає можливості надати долікарську допомогу на місці події.
  2. Визначаємо вид перелому: відкритий або закритий. При закритому переломі шкірні покриви не ушкоджуються, а при відкритому - порушується цілісність шкіри. При відкритому переломі шкіру слід обробити антисептиком, накласти асептичну пов`язку. Сильна кровотеча зупиняємо накладенням джгута або пов`язки, що давить. Джгут накладають на дві години влітку, а взимку на одну годину. При накладенні джгута обов`язково прикріплюють записку із зазначенням часу його накладання.
  3. Для профілактики несприятливих наслідків травматичного шоку постраждалого потрібно напоїти гарячим чаєм, вкрити ковдрою.
  4. Для зменшення больових відчуттів можна дати хворому ненаркотичні анальгетики. До ушкодженої ділянки тіла прикладіть міхур з льодом.
  5. Для зняття нервово-психічної напруги хворому можна прийняти заспокійливі краплі.
  6. Перед транспортуванням до медичного закладу необхідно максимально знерухомити пошкоджену частину тіла. З цією метою використовують спеціальні транспортні шини. При їх відсутності застосовують підручні засоби: дошки, прути, лижі, палки тощо Для надійної іммобілізації кісток використовують дві шини, які фіксуються до кінцівки з різних сторін. Також можна здійснити іммобілізацію шляхом прібінтовиванія пошкодженої частини тіла до здорової.

Правила транспортної іммобілізації

  • шини повинні надійно фіксувати пошкоджену ділянку тіла;
  • перед накладенням шини пошкоджену ділянку слід обкласти тканиною;
  • необхідно зафіксувати два суглоби нижче і вище і місця перелому;
  • не слід сильно віджимати кінцівку, щоб не пошкодити нерви і не порушити кровообіг;
  • при переломах стегна фіксують все суглоби нижньої кінцівки;
  • при переломі верхніх кінцівок їх слід зафіксувати в зігнутому положенні, підтримувати пов`язкою;
  • якщо перелом стався в області гомілковостопного суглоба - накладіть шину від верхньої третини гомілки до стопи по двох сторонах гомілки, до стопи прібінтуйте дошку;
  • при переломі колінного суглоба накладають одну шину ззаду від верхньої третини стегна до нижньої третини гомілки;
  • якщо стався перелом ребер, то потрібно туго забинтувати грудну клітку.

Транспортування хворого в лікувальний заклад бажано здійснювати на спеціальній санітарній машині. Пацієнтів з переломами верхніх кінцівок потрібно транспортувати сидячи, а з переломами кісток тазу, нижніх кінцівок, хребта - в положенні лежачи. Перевозити хворих з переломами слід дуже обережно, щоб не зрушити кісткові уламки.

Перелом ноги: що робити?



Пошкодженої нозі потрібно надати правильне положення. Слід обережно потягнути ногу, взявшись однією рукою за пальці стопи, інший - за п`яту. Також слід зняти взуття. Якщо перелом відкритий, той ні в якому разі не варто вправляти відламки самостійно. Обробіть рану антисептичним розчином і накладіть пов`язку, що давить. Потім приступаємо до іммобілізації.



Шиною має фіксуватися не менш двох суглобів. При переломі гомілки фіксувати потрібно колінний і гомілковостопний суглоби. При переломі стегна фіксується тазостегновий, колінний і гомілковостопний суглоби. Перед накладенням шини її необхідно підігнати за розміром пошкодженої кінцівки. Транспортування таких хворих до лікувального закладу слід здійснювати на носилках.

Перелом ребра: що робити?

Перелом ребер може виникати при падінні на твердий предмет, при здавленні грудної клітини, при ударі. Переломи можуть бути односторонніми і двосторонніми, одиночними і множинними. Небезпека при переломі ребер представляють супутні пошкодження внутрішніх органів.

Для усунення больового синдрому хворому слід прийняти знеболюючий засіб. Краще зробити внутрішньом`язової ін`єкції анальгіну. Потрібно забезпечити хворому доступ свіжого повітря. При переломі ребер слід накласти на грудну клітку потерпілого фіксуючу пов`язку, що давить. Як пов`язки можна використовувати рушник або бинт. Накладати пов`язку слід під час видиху.

Для профілактики травматичного шоку потрібно вкрити потерпілого, дати тепле пиття. Транспортування хворих з переломом ребер слід здійснювати напівсидячи з зігнутими в колінах ногами. Вивчивши цю статтю, ви вже будете знати, що робити після перелому, і зможете надати потерпілому необхідну допомогу, якщо станете свідком такої події.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!