Як зламати палець?

Як зламати палець?

У житті бувають найрізноманітніші ситуації, і іноді навіть така думка, як зламати палець, здається виходом з неї. Звичайно ж, не варто робити цього заради лікарняного в школі. І взагалі, якщо є можливість цього уникнути - зробіть все можливе. Зі здоров`ям, все ж, краще не жартувати.

теорія перелому

Наше завдання - зрозуміти, як зламати палець на руці або нозі з мінімальними пошкодженнями. Кістки пальця руки, як ви самі розумієте, дуже тонкі і дрібні, а тому і ламати їх буде надзвичайно важко. При переломі руки або ноги кістка довга і велика, і там є, де дати тріщину. У випадку з пальцем руки або, тим більше, ноги - все набагато складніше.

Для того щоб зламати саме кістка пальця, і не пошкодити при цьому суглоби, удар повинен бути прицільним і точним. Завдавати удару слід загостреним предметом. Так він доведеться якраз посередині кістки. Але в такому випадку надзвичайно великий ризик відрубати собі палець - а це вже не той ефект, якого ми прагнемо досягти.

Що стосується того, як зламати палець на нозі, то тут все ще складніше. Кісточки там зовсім крихітні, і зламати саме фалангу навряд чи вдасться. Тим більше що для подальшого правильного зрощення потрібно фіксація всієї стопи. Якщо ви зламаєте один палець, гіпсували доведеться всю ногу.

Практика перелому



Тепер перейдемо до способів того, як без болю зламати палець, якщо це можливо. І так, це цілком можливо - якщо ви будете під наркозом. Тому що у всіх інших випадках біль буде пекельна.

  1. Візьміться рукою за одвірок або поставте палець на гостру його частина. Потім попросіть, щоб хтось з усієї сили зачинив двері. Попереджаємо ще раз: біль буде просто нестерпним. Але результат стовідсотковий. Правда, навряд чи ви звільнитеся одним пальцем. При цьому методі ви, швидше за все, порве собі сухожилля і в майбутньому ніколи не зможете згинати палець.
  2. Вдарте по пальцю перпендикулярно якимось важким і великим предметом. Навряд чи буде перелом, але палець виб`є з суглоба і вам знадобиться медична допомога. Швидше за все, гіпс також накладуть - коли вправлять суглоб на місце.
  3. Цей спосіб підійде і для пальця ноги. Для цього потрібно розслабити ступню і з усієї сили вдарити його чимось більшим з торця. Як варіант - штовхнути ногою косяк, але саме так, щоб скіс припадав на той палець, який ви хочете ламати. Приготуйтеся до того, що вам доведеться ходити з ногою в гіпсі, тому що палець ноги загіпсувати неможливо.

Це найтиповіші способи переломів. Тепер давайте розберемося, як дізнатися, зламаний чи палець, після ваших зусиль.

  1. Колір. Наберіть в якусь ємність холодної води і опустіть туди руку. Якщо палець посинів - приплив крові погіршився, а значить, можливий перелом. Якщо ж навпаки почервонів або колір не змінився - то це просто вивих.
  2. Працездатність. Спробуйте поворушити пальцем або зігнути його. Якщо при цьому ви відчуваєте сильний біль, і зробити цього не вдається - вітаємо, палець ви таки зламали.
  3. Поворухнете палець рукою. Чути хрускіт? Спробуйте промацати палець, можливо, ви відчуєте роздробленість.

Але найточніший діагноз вам скаже тільки хірург або рентгенолог після ретельного обстеження. Тому якщо вже ви зламали палець - негайно йдіть до лікарні, щоб хоча б наслідки такого збитку мінімізувати. 



Увага, тільки СЬОГОДНІ!