» » » » Як надати першу допомогу?

Як надати першу допомогу?

Як надати першу допомогу?
Як надати першу допомогу?

У житті кожного з нас може наступити той момент, коли знаходиться поруч людині знадобиться перша медична допомога. Начебто ми багато разів вивчали правила надання першої допомоги в школі, університеті, а іноді і на роботі. Але в реальному житті далеко не все згадають, як надати першу допомогу потерпілому. Давайте разом згадувати, що необхідно робити в різних ситуаціях.

порятунок потопаючого

Якщо ви перебуваєте біля водойми і бачите, що комусь із відпочиваючих потрібна допомога, то необхідно діяти наступним чином:

  1. Витягніть потерпілого з води (винесіть на берег або підійміть в човен).
  2. Перевірте, чи є пульс.
  3. Потім вийміть з ротової порожнини бруд і пісок.
  4. Проведіть штучне дихання.
  5. Якщо з`явиться вода в роті, покладіть потерпілого животом на ваше коліно і трохи потрясіть, щоб видалити всі надлишки води.
  6. Продовжуйте виконувати штучне дихання і попросіть кого-небудь викликати швидку допомогу.

Дії серцево-легеневої реанімації

Дана процедура проводиться з метою «запустити» роботу серця і легенів. Проводити її можна виключно в разі припинення їх роботи, інакше своїми діями ви можете виконати зворотне порятунку дію. Тому ніколи (!) Не тренуйтеся один на одному.

  1. Для початку окликніть постраждалої людини і сильно натисніть на його плече або мочку вуха. Якщо він не реагує, прикладіть вухо до рота, одночасно поклавши пальці на шию. Вухом ви повинні вловити рух повітря, що видихається, а пальцями - пульс. Якщо їх немає, приступайте до серцево-легеневої реанімації. Її проводять мінімум дві людини: один робить штучне дихання, другий «запускає» серце.
  2. Перша людина засовує обгорнутий поліетиленом палець в рот потерпілого і очищає ротову порожнину від слизу, крові, сторонніх речовин. Потім закидає йому голову і накладає на його рот поліетиленовий кульок з отвором або спеціальний клапан. Ось через цей отвір і потрібно вдихати в рот потерпілого повітря. Ви видихаєте 2 рази (обсяг вдиху звичайний), а потім друга людина робить 30 натискань на грудну клітку. І так до приїзду швидкої допомоги.
  3. Непрямий масаж серця проводиться в такий спосіб. Ось однієї руки лежить на тильній стороні іншої, пальці зчеплені, великий палець однієї з рук дивиться на голову. Місце натискання - нижня третину грудини. Правила першої медичної допомоги кажуть, що за хвилину ви повинні зробити 100 натискань, при кожному з яких грудна клітка повинна осісти на 3-4 см.

Якщо людина поперхнувся

Доросла людина, а особливо дитина, може померти, поперхнувшись їжею або іншим стороннім предметом, якщо вчасно не надати першу медичну допомогу. Зробити це нескладно. Для цього виконайте наступне:

  1. Встаньте за спиною людини і обійміть його за талію.
  2. Руки зчепите в замок, а корпус потерпілого трохи нахиліть вперед. Різким і сильним рухом на себе і вгору натискайте на те місце, де сходяться внизу ребра.
  3. Якщо ви все робите правильно, чужорідний предмет вискочить.

Перша допомога при ураженні струмом

  1. Найперше правило: не лізьте віднімати потерпілого голими руками. Так ви тільки самі потрапите під нищівну силу електричного розряду. Постарайтеся відключити джерело струму, а при неможливості цього дії відкиньте людини за допомогою дерев`яної палиці або перебити провід сокирою з дерев`яною ручкою. Якщо людина втратила свідомості і впав, підходите обережно, ви можете напоротися на оголений провід.
  2. Перевірте, чи дихає людина, чи є серцебиття. При їх відсутності переходите до серцево-легеневої реанімації. Якщо серце і легені працюють, переверніть людини на бік і чекайте приїзду швидкої допомоги. Під час очікування обробіть опіки, їх повинно бути як мінімум два: місце входу і виходу розряду. Промивайте їх проточною холодною водою протягом 15 хвилин, а потім оберніть уражені місця стерильним бинтом.

Додаткову інформацію про поразку струмом можна дізнатися зі статті Перша допомога при ураженні струмом.

Перша допомога при кровотечах

Кровотечі, в залежності від типу пошкодженої судини, підрозділяються на артеріальні, венозні, капілярні та змішані.



Найнебезпечнішими є артеріальні кровотечі. Кров в артеріях тече під великим тиском. Тому при їх пошкодженні кров з величезною силою виштовхується з судин, і людина швидко помирає від крововтрати. Від інших видів кровотеч артеріальний відрізняється яскраво-червоним кольором крові і фонтануючим характером.

Якщо ви побачили таку картину, то діяти треба негайно. Пошкоджену ногу або руку необхідно зігнути і щільно притиснути до тіла. Цим ви зможете трохи знизити інтенсивність кровотечі і дати собі час для підготовки джгута. Палять накладається на верхню частину плеча (при пошкодженні руки) або на верхню частину стегна (при пошкодженні ноги) незалежно від локалізації кровотечі. Правильно накладений джгут визначається відсутністю кровотечі.

Кожні 15 хвилин джгут потрібно трохи послаблювати, щоб давати можливість нервах «відпочити» від тиску. Якщо цього не робити, може статися омертвіння тканин. Влітку джгут накладається на 1,5-2 години, а взимку - на 45-60 хв. Після закінчення даного часу слід розпустити джгут хвилин на 10, при цьому слід притиснути артерію пальцями. До джгута накладають записку з часом його накладання.



На другому місці по небезпеці знаходяться венозні кровотечі. Ви їх легко впізнаєте по темно-вишневої крові, швидко витікає з місця пошкодження. Палять при венозних кровотечах накладати не можна. Все, що вам потрібно, - це накласти пов`язку, що давить. Для цього зробіть кілька тугих турів бинтом на місці пошкодження. Потім покладіть на нього цілу пачку бинта, туго згорнуту шапку або футболку і продовжуйте туго бинтувати рану. Про ефективність ваших дій буде свідчити припинення кровотечі.

Найбезпечнішими є капілярні кровотечі, вони ж відносяться і до найпоширенішим. Промийте ранку перекисом водню або хлоргексидином і накладіть на неї пов`язку або заклейте пластиром.

Допомога при переломах і вивихах

Якщо ви припускаєте, що у потерпілого перелом або вивих кінцівки, то необхідно дотримуватися наступного:

  1. Знерухомити пошкоджену кінцівку (можна накласти шину).
  2. Дати знеболююче і попрямувати в лікарню.
  3. Якщо у потерпілого перелом з кровотечею, то необхідно нанести тугу пов`язку поверх відкритої рани.

Додаткову інформацію про дії під час перелому читайте в статті Перша допомога при перелому.

Якщо ви просто розтягнули зв`язки, читайте статтю Як лікувати розтягнення зв`язок.

Допомога при обмороженнях

  1. При переохолодженні насамперед необхідно змінити одяг, якщо вона мокра.
  2. Потім дати потерпілому випити зігріваючий чай або інший напій.
  3. Укрити чимось теплим і накласти термоизолирующую пов`язку (ватно-марлеву, вовняну).

Важливо! Ні в якому разі не грітися в гарячій воді, так як дана дія може привести до серйозних наслідків. Можна набрати воду в пляшки і покласти біля себе.

Дії при опіках

Під час опіків необхідно діяти наступним чином:

  1. Охолодіть уражену ділянку холодною водою або льодом.
  2. Зніміть одяг. У разі, якщо шкіра прилипла до одягу, розріжте її (одяг) і акуратно зніміть.
  3. Прийміть знеболююче і перев`яжіть місце опіку. Пов`язка повинна бути не тугий.
  4. Випийте зігріваючий напій.
  5. Зверніться до медичного пункту за кваліфікованою допомогою.

Чого не варто робити:

  1. Проколювати міхур.
  2. Віддирати одяг від шкіри.
  3. Мазати засобами місце ураження (якщо ви хочете дізнатися, чим можна мазати опік, читайте статтю Чим мазати опік).

Якщо вас цікавить, як надати першу медичну допомогу в інших випадках, читайте про це в розділі Перша допомога.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!