» » » » Що робити при кровотечі?

Що робити при кровотечі?

У повсякденному житті ми дуже часто стикаємося з можливістю поранитися: ріжемо їжу на кухні, колемо дрова на дачі, працюємо з інструментами. І відповідно ми не застраховані від неприємностей, пов`язаних з такого роду діяльністю. Що робити при кровотечі, і які вони бувають. Про це і піде мова в даній статті.

Кровотечі за типом

Почнемо з того, що рани бувають різні: колоті, різані, рвані, рублені і так далі. Також рани можуть перебувати в порожнинах: черевної, грудної, черепа, суглобів. Такі рани називаються проникаючими пораненнями. Колоті рани, такі як від цвяха, ножа, небезпечні можливістю ушкодження органів (серце, легені шлунок, кишечник і т.д.). Рубані рани, як наприклад удар сокирою, можуть бути різної глибини і в залежності від сили можуть бути пов`язані з пошкодженнями кісток, м`язів. Забиті (падіння на камінь або асфальт), як правило, не виглядають лякаюче, являють собою нерівні кров`яні краю, в яких може потрапити інфекція через велику площі пошкодження. Різані рани найбільше кровоточать, але по суті, являють найменшу небезпеку, так як інші тканини і органи не зачеплені.

Ви повинні знати, що людина може перенести втрату крові до 500мл без наслідків. Однак якщо людина втрачає близько 1000 мл, його життю загрожує серйозна небезпека, а якщо він втрачає 2000мл, то без негайного переливання крові він помре.

  • Найнебезпечнішим є артеріальний кровотеча. Червона кров пульсуючими хвилями в такт серцю стрімко почне залишати організм. Лічені хвилини і людина мертва. У даній ситуації необхідно накласти джгут вище рани на нетривалий термін - 1,5 - 2 години. Після цього тканини почнуть відмирати, тому в даний період потерпілому повинна бути надана кваліфікована допомога.
  • венозний кровотеча значно менш небезпечно. Зупинити кров в даному випадку допоможе давить на місце поранення.
  • капілярний кровотеча пов`язана з ушкодженням дрібних кровоносних судин при саднах і поверхневих пораненнях. Кровотеча легко зупиняється простий стерильною пов`язкою, а оскільки у більшості людей згортання крові нормальна, то цілком ймовірно кровотеча саме припиниться навіть без неї.
  • внутрішнє кровотеча представляє особливу складність, так як самому зупинити його практично неможливо. У потерпілого буде спостерігатися слабкість, блідість обличчя, дзвін у вухах, прискорене дихання, холодний піт. При цьому негайно треба везти постраждалого до лікарні.

Кровотеча з носа: що робити?



Воно не небезпечно, але насправді неприємно. Потерпілого треба посадити, голова при цьому повинна знаходитися у вертикальному положенні. Ніс необхідно стиснути на пару хвилин, ввести тампони в ніс і прикласти холод на область носа.

Сподіваємося, що наші поради допоможуть вам надати собі або іншим першу допомогу до приходу лікарів, цілком можливо, що ваші дії врятують комусь життя.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!