» » » Скільки зростається перелом?

Скільки зростається перелом?

Скільки зростається перелом?

Переломи різного роду - одна з найпоширеніших травм. І кожна людина, що зіткнувся з таким пошкодженням (сам або опосередковано - через близьких), завжди стурбований питанням, скільки зростається перелом. Точно на це питання не відповість навіть самий грамотний фахівець, проте приблизні терміни визначити можна.

Що визначає швидкість зрощення

Загальні відомості про процес реабілітації такої травми дані в статті Як зростаються кістки. Виходячи з цих даних, можна помітити: скільки часу зростається перелом, залежить від багатьох чинників. Найбільш значимі з них такі:

  1. Вік потерпілого: чим він старше, тим довше заживають травми;
  2. Розміри переламаною кістки - дрібні зростаються куди швидше. Досить порівняти, скільки зростається перелом пальця (близько 20 днів) і скільки - ноги (до трьох місяців).
  3. Супутні пошкодження: при розривах зв`язок або м`язів процес загоєння значно сповільнюється.
  4. Кількість переломів. Чим більше, тим довше, оскільки організм перевантажений поставленими завданнями. В цей же пункт можна віднести і складність травми - осколкові, відкриті переломи або переломи зі зміщенням лікуються набагато більш тривалий час.
  5. Загальний стан організму: якщо наявні гострі або хронічні хвороби, особливо запальні, зрощення буде довгим.
  6. Місце перелому. Якщо поламана рука, яку можна тримати в відносній нерухомості, то термін можна визначити в півтора-два місяці. Якщо нога, яка навіть при використанні милиць відчуває певні навантаження - місяці в три.
  7. Зайва вага. Так-так, чим повніше людина, тим повільніше у нього регенерують тканини.

Скільки зростається перелом ноги (ребер, ключиць, руки і т.д.), залежить також від правильності і своєчасності першої допомоги і педантичності, з якої людина дотримується рекомендацій лікаря.

Найбільш важкі переломи



Найгірше, коли у людини ламається шийка плеча або стегна. Особливо погано, якщо людина досягла досить похилого віку - а саме у літніх людей найчастіше і трапляється така травма. Скільки зростається перелом такого роду, можна сказати навіть приблизно. Якщо дозволяє стан серця, зазвичай робиться операція - і реабілітація може зайняти цілий рік.

Чим можна собі допомогти

Медичні дії при таких травмах описані в статті Як лікувати перелом. Виконувати призначення хірурга потрібно обов`язково, проте скільки зростається перелом руки або іншої кістки, залежить не тільки від них. Можна прискорити це процес, якщо:

  1. Збільшити в харчуванні відсоток продуктів, що містять кальцій: сиру, молока, кунжуту.
  2. Приймати вітамін Д або їсти жирну рибу, яка його містить - вітамін допомагає кальцію засвоюватися.
  3. Є цитруси, квашену капусту, ківі - вони містять вітамін С, що сприяє утворенню колагену.
  4. Відновленню кісткової тканини сприяє желатин. Так що холодці будуть дуже доречні в реабілітаційний період.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!