Задихаюся, що робити?

Задихаюся, що робити?

Задуха, по-науковому називається асфіксією, може раптово розвинутися у, здавалося б, цілком здорової людини за цілою низкою найрізноманітніших причин. Відповідно і способи боротьби із задухою будуть дещо відрізнятися один від одного в залежності від факторів його викликають. Тому давайте поговоримо про них більш детально, перш ніж перейдемо безпосередньо до обговорення головної теми нашої розмови про те, що робити, якщо людина задихається.

Основні причини асфіксії

  1. Задуха може викликати якесь механічне перешкода на шляху повітря, що йде в легені. Це може бути чужорідне тіло, що потрапило в глотку або гортань, блювотні маси (в разі важкого харчового отруєння), а також кров або вибиті зуби, якщо людина отримала щелепно-лицьову травму.
  2. Порушення, що виникають в довгастому мозку в результаті інтоксикації організму наркотиками, деякими отрутами або чадним газом, можуть пригнічувати діяльність розташованого в ньому дихального центру і викликати задуху.
  3. Функціональні порушення діяльності дихальної мускулатури, такі як паралічі або мимовільні судорожні скорочення, також можуть бути причиною асфіксії.
  4. Розлади дихання можуть виникати внаслідок уражень електричним струмом, ударом блискавки, при утопленні, в результаті сонячного удару або ж від механічного здавлювання грудної клітини людини, що опинилася в тисняві.
  5. Деякі захворювання, наприклад бронхіт, астма, несправжній круп або дифтерія, також можуть провокувати напади задухи.

симптоми асфіксії



У початковій стадії задухи дихальні руху поглиблюються і частішають. У роботу підключається допоміжна мускулатура, в результаті чого можна візуально спостерігати западання міжреберних проміжків. Вдих ставати гучним і свистячим. Обличчя блідне або синіє, шкірні покриви стають блідими і вологими, стає помітний ціаноз губ і нігтьових пластин. Пульс різко частішає або ж навпаки сповільнюється, серцева діяльність падає, хворий впадає в стадію крайнього збудження, після чого, якщо не проводити активних реанімаційних заходів, він втрачає свідомість.



Розібравшись з основними причинами, що викликають задуху, і його симптомами ми можемо рухатися далі і перейти до конкретних рекомендацій, як вам слід чинити в такій ситуації, коли поруч з вами хтось раптом вигукне: «Допоможіть! Задихаюся! ». Що робити? Розглянемо далі.

Допомога при задухи

  1. Якщо людина перебуває у свідомості і може говорити, спробуйте спершу з`ясувати у нього причину задухи і, відповідно до отриманої інформації, постарайтеся йому допомогти.
  2. При нападі бронхіальної астми хворого слід посадити, по можливості, забезпечити йому приплив повітря, можна прикласти грілку до ніг, поставити гірчичники на спину нижче лопатки, дати йому ліки або інгалятор, які все астматики зазвичай носять при собі.
  3. Якщо задуха викликано алергійним набряком гортані, дайте хворому будь-який наявний у вас антигістамінний препарат і негайно викликайте лікаря! Коли напад купірувати не вдається, а медична допомога відсутня, самостійно введіть хворому внутрішньом`язово два мілілітри Преднізолону, це допоможе йому дочекатися приходу лікаря.
  4. У разі задухи викликаного отруєнням чадним газом, фреоном або аміаком, потерпілого треба негайно винести на свіже повітря і робити йому штучне дихання аж до прибуття бригади швидкої допомоги.
  5. Наступна порада для батьків, які не знають, що робити, якщо дитина задихається, вдавившись будь-яким дрібним предметом. Сядьте і покладіть малюка собі на передпліччі обличчям вниз, так, щоб його голова опинилася нижче тулуба. Підставою своєї долоні обережно, але досить різко, п`ять разів вдарте малюка між лопаток. Як правило, цього буває достатньо, щоб чужорідне тіло вийшло з дихальних шляхів. Якщо ж цього не відбулося, переверніть дитину, призначте два середніх пальця до центру його грудини і п`ять разів швидко на неї натисніть. Якщо ж і це не зробило належного ефекту, продовжуйте свої дії до приїзду лікаря.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!