» » » Чому важко дихати?

Чому важко дихати?

Чому важко дихати?

На жаль, ця тема сьогодні дуже актуальна. Особливо для немолодих людей. Існує достатньо причин, через які людині стало важко дихати. Вони можуть носити як фізіологічний характер, так і впливає ззовні. Всі ці моменти ми і спробуємо розібрати в даній статті. Вам важко дихати? Бракує повітря і обсягу легких? Тоді з вами, швидше за все, щось сталося.

фізичне навантаження

Якщо ви тільки що займалися складною і трудомісткою фізичною роботою, кололи дрова, займалися в залі, бігли, то цілком можливо, що у вас виникла звичайна задишка, яка ніякої небезпеки для здоров`я людини не становить. При великому навантаженні, для того щоб м`язи були насичені киснем, потрібні великі об`єми повітря. Якщо дихальна система не натренована, виникає кисневе голодування. Якщо задишка проходить швидко, і інших симптомів не виникає, то не варто турбуватися. Просто якийсь час дозвольте організму віддихатися і насититися киснем.

Проблеми з легенями

Якщо у вас часто виникають простудні захворювання, вас мучить кашель? Важко дихати? Нещодавно перехворіли вірусною інфекцією, можливо, піднімається температура? Напевно у вас може бути хронічний бронхіт. Великій небезпеці, звичайно, немає, але життя неабияк псується. До того ж, при занедбаності бронхіту, може виникнути хронічна абструктівний хвороба легенів, при якій легені і бронхи стають млявими, погано заповнюються повітрям, можуть виникнути спайки. В такому випадку, негайно зверніться до лікаря і киньте курити, хоча б на час.

серцеві проблеми

Після буденного для вас навантаження, підйому на сходи, куди раніше ви піднімалися без проблем, у вас раптом виникає задишка, причому вже протягом півроку. В даному випадку потрібно пройти обстеження у кардіолога, зробити електрокардіограму, проби з навантаженням, оскільки це можуть бути симптоми стенокардії або «грудної жаби». У групі ризику знаходяться чоловіки від 40 років і жінки, яким за 55.

стрес



Ваші нерви на межі зриву, у вас виникла сварка з коханою людиною або з начальством? І раптом в один момент ви не можете вдихнути, і не можете видихнути. Ви запитаєте: чому важко дихати в таких моментах? Задишка не є великою рідкістю при емоційної перевантаженості, депресії, поганому настрої. У такого роду ситуаціях організм так само потребує додаткового кисню. Мало того, від сильного переживання може виникнути спазм дихальних шляхів. Для приходу в нормальний стан почніть дихати глибоко, ритмічно і спокійніше, на рахунок раз - вдих, два - видих.

Хронічна втома

Основними симптомами хронічної втоми є запаморочення, блідість, відчуття слабкості, загальне нездужання, розбитість і почуття, як ніби ви не виспалися, важко дихати, клубок у горлі. Однак пройшовши обстеження у кардіолога, проблеми з серцем не виявляються. Єдиний вихід, це здати кров на аналіз, якщо він покаже що у вас анемія, то це класична ознака синдрому хронічної втоми. При зниженні рівня гемоглобіну, зменшується обсяг транспортування кисню по тканинах, від чого і виникають симптоми. Лікування полягає в підвищенні рівня гемоглобіну.

Бронхіальна астма



Ви відчуваєте задуха, коли пограєте з кішкою, вдихнете пилу, або понюхаєте квітка? Можливо у вас приступ бронхіальної астми. Потрібно вміти відрізняти його від серцевого. Коли у людини напад бронхіальної астми - йому важко видихнути, а при серцевому - вдихнути. Також спостерігається сухе, дихання зі свистом, відсутність на ногах набряків. Буває часто, що бронхіальна астма розвивається на тлі запущеного хронічного бронхіту.

судинні порушення

Крім задишки, у вас часто болить голова, або, може бути, недавно був перенесений мікроінсульт, спостережливість знизилася, і весь час хочеться спати? Часто, задишка буває при порушеному кровообігу судин головного мозку, при епілепсії, менінгітах. В даному випадку необхідно терміново пройти огляд у невролога, і знайти причину порушень кровообігу судин. Можливо, це підвищений внутрішньочерепний тиск і спазми.

А якщо дитині важко дихати? Крім перерахованих вище проблем з диханням, у дитини воно може бути ускладнене у зв`язку з потраплянням сторонніх тіл в дихальні шляхи: шпильок, ґудзиків та інших дрібних елементів. В даному випадку, вам потрібно терміново звернутися до лікаря.

Важко дихати носом

Причиною, через яку може бути утруднене носове дихання, в основному, є викривлення носової перегородки, яке лікується оперативно. Також це можуть бути різного роду риніти. Алергічний - при наявності у вас будь-якої алергії, вазомоторний, коли порушений нормальний тонус носових судин, при тривалому використанні судинорозширювальних крапель, гіпертрофічний, коли відбувається патологічне розширення слизової оболонки носа. У будь-якому випадку, вам необхідно звернутися до лікаря-лора.

Якщо вам важко дихати вночі, це можуть бути ознаки будь-якого простудного захворювання, яке в темний час доби загострюється, також можливе порушення носової перегородки і поліпи в носі. Отже, важко дихати. Що робити в такому випадку? Необхідно пройти деякі аналізи для виявлення причин утрудненого дихання:

  • електрокардіограма
  • Проби з навантаженням
  • Визначити об`єм легенів
  • Аналіз крові
  • Якщо є проблеми з мозковим кровообігом, необхідно зробити РЕО-енцефалограму, а також дослідити очне дно.

Можна перевірити вашу дихальну систему за допомогою деяких тестів. Затримка дихання - 5 хвилин сидите в спокійному положенні, потім зробіть глибокий вдих, потім видих і знову вдих із затримкою дихання. Якщо ви протрималися більше 40 секунд, і не з`явилося жодного кашлю, то повинно бути все нормально. Відстань, з якого ви повинні задувати свічку без кашлю і нападів ядухи - більше одного метра.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!