Як дихати носом?

Як дихати носом?

Для людини характерним є вміння дихати носом і ротом. Носове дихання, безсумнівно, є кращим, більш природним і здоровим. Перевага носового дихання пов`язане з тим, що порожнина носа призначена для виконання ряду необхідних для збереження здоров`я функцій, таких як: нюх, очищення, зігрівання і захист від вірусної мікрофлори. Тому потрібно дихати через ніс.

Основний принцип захисного дихання

Застуда виникає в результаті попадання і закріплення носія вірусної інфекції на слизовій носової порожнини. Після цього людина захворює: у нього може піднятися температура, починається нежить і дере в горлі.

Щоб уникнути частих захворювань, що передаються повітряно-крапельним шляхом, необхідно дихати правильно - дихати через ніс. Основний принцип правильного дихання - не переохолоджуватися верхні дихальні шляхи організму. Уникнути останнього можна тільки при носовому диханні.

Аргументи на користь носового дихання



Коли людина дихає через ніс, повітря, особливо в холодну пору року, прогрівається до оптимальної температури, чого не можна сказати про ротової диханні. Якщо на вулиці температура повітря дорівнює нулю, то під час дихання носом вона нагрівається до 25 градусів, а під час дихання ротом всього лише до 20 градусів. Організм здатний успішно боротися з інфекцією лише в разі, коли можливість переохолодження мінімальна.

Тому, якщо Ви задавалися питанням, краще дихати носом або ротом в морозну погоду, відповідь однозначно на користь носового дихання.



Дітям же абсолютно протипоказано ротовий дихання. Ця згубна звичка має ряд негативних наслідків: затримка росту щитовидної залози, збільшення мигдаликів, зростає ймовірність виникнення запальних процесів в аденоїдах. В результаті перерахованого розвивається кисневе голодування, що, в свою чергу, призводить до відставання дитини в мовному і розумовому розвитку.

Етапи проходження повітря через ніс

Волосинку в носі виконують функцію захисного фільтра. З його допомогою холодне повітря затримується в порожнині носа і встигає досить прогрітися перш, ніж йти далі. Так само власний фільтр не пропускає в область слизової бруд, отруйні гази, бактерії та інші шкідливі речовини і мікроорганізми. Далі потік повітря потрапляє в довгий звивистий коридор, де проходить остаточне очищення і нагрівається до оптимальної температури. Тут же повітря стає доступним нюхових рецепторів. Тільки в носі є залози, які здатні знищити мікроби. У рота немає таких захисних властивостей, як у носа, ось чому слід дихати носом. Хоча, в період хвороби, коли доступ повітря через ніс неможливий, рот частково може виконувати функції носа.

Випадки, коли необхідно ротовий дихання

Одним з таких випадків є тренування на відкритому повітрі, коли носом неможливо за один вдих захопити необхідну кількість кисню. Так само важка фізична робота вимагає ротового дихання. При цьому важливо уникнути переохолодження верхніх дихальних шляхів. Для цього потрібно притиснути кінчик язика до неба, тим самим створюючи перешкоду холодному повітрю. Затримуючись в порожнині рота, повітря буде набагато краще прогріватися.

Тренування правильного дихання

Ці вправи спеціально розроблені для того, щоб, знаючи як дихати носом і ротом правильно, позбутися недоліків особи: відвислих щік, другого підборіддя, в`ялої шкіри. Для виконання вправ потрібно зайняти вихідне положення - позу лотоса або по-турецьки. Всі вправи повторювати 3 - 4 рази.

  • Вправа 1. Глибоко вдихніть носом, при цьому намагаючись якомога більше розширити і розтягнути крила носа. Видихніть через рот.
  • Вправа 2. Смикнув зуби і розтягнувши різко кути рота в сторони, вдихніть ротом. Носом видихніть.
  • Вправа 3. Смикнув зуби, вдихніть через рот. Видихніть або через один з кутів рота, або через рот з витягнутими в трубочку губами.
  • Вправа 4. Смикнув зуби, вдихніть через рот. Видихніть з надутими щоками через рот.
  • Вправа 5. Вдихніть носом, при цьому втягуючи щоки. Видихніть ротом.
  • Вправа 6. Повільно вдихніть носом з закинутою назад головою. Видихніть ротом, повертаючи голову назад.
  • Вправа 7. Вдихаючи носом, зробіть максимальний нахил голови вправо, при цьому, не піднімаючи плеча. Видихаючи ротом, поверніть голову назад. Повторити для лівого плеча.
  • Вправа 8. Вдихніть через ніс, при цьому повертаючи голову по колу: справа наліво, після - зліва направо.
  • Вправа 9. Вдихніть через ніс, повертаючи голову вправо наскільки це можливо. Видихніть через рот, повертаючи голову назад. Повторіть теж в ліву сторону.
  • Вправа 10. Чергуючи, торкайтеся кінчиком язика піднебіння і нижніх зубів. Виконуйте вправу, підтримуючи підборіддя рукою.
  • Вправа 11. Нахиляючи голову вперед, висувайте вперед нижню щелепу наскільки це можливо. Після, відкинувши голову назад, розслабтеся.

З кожним разом збільшуйте кількість повторів вправ, аж до 10.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!