Чому серце б'ється?

Чому серце б`ється?

Наше серце - унікальний насос, створений самою природою. Його основне завдання - перекачування крові по організму. Але, чому б`ється серце, для вчених до цих пір загадка. Досліди зі звичайним курячим яйцем показують, що майбутні серцеві плівки ембріона скорочуються ще до того, як вони сформувалися в серцевий м`яз. Також біологи давно встановили, що якщо розрізати серце на кілька частин і помістити їх в сприятливе середовище, кожна буде продовжувати роботу - скорочуватися.

Як працює серце

Виробляється електричний імпульс, за рахунок якого і відбувається скорочення м`язи. Подає цей імпульс синусовий вузол, який розташовується у верхній частині правого передсердя. Електрострум перетинає обидва передсердя і направляється в шлуночки. Серцеві відділи хвилеподібно скорочуються, спочатку набираючи кров в серце, а потім виштовхуючи її. Якщо людина здорова, частота таких скорочень складе 60-80 ударів в хвилину, при цьому воно виштовхує приблизно 100 кубічних сантиметрів крові.

Релаксує наше серце між ударами, тобто з інтервалом приблизно в одну секунду. За день цей час налічує майже 6 годин.

Чому серце сильно б`ється



Висока частота серцевих скорочень або, простіше кажучи, часте серцебиття без видимих на те причин (наприклад, фізичних навантажень) може стати передумовою до порушення роботи нашого головного життєвого органу-насоса. Отже, чому часто б`ється серце:

  • Перша причина - хвилювання або страх. Таке серцебиття не небезпечно, і зупинити його можна за допомогою правильного дихання або заспокійливих настоянок.
  • Дію медичних препаратів. Як правило, серцебиття може стати одним з побічних дій ліків. Щоб припинити його, необхідно просто виключити той чи інший препарат з курсу лікування.
  • Пристрасть до кофеїну. Продукти харчування й напої з вмістом кофеїну сприяють викиду адреналіну в кров і, як наслідок, частою подачі електричних імпульсів нашим серцем.
  • Недостатня кількість кисню в крові. У цьому випадку серце не може повністю скоротитися. Як правило, це відбувається після перенесення хвороби, наприклад, грипу. Вирішувати проблему нестачі кисню в крові повинен фахівець.
  • Невроз серця або кардеофобія. У хворого сильне серцебиття відбувається нападами в 10-50 хвилин. Напади супроводжуються задишкою, підвищенням кров`яного тиску і почуттям страху.
  • Посилена робота щитовидки. У разі, коли наша щитовидка виробляє гормонів більше, ніж потрібно, серце б`ється в прискореному режимі.
  • Синдром гіперкінезу серця. Цим синдромом страждають чоловіки, причому молодого віку. Причини його виникнення невідомі. Гиперкинез вражає навіть тих, у кого зовсім не було передумов до захворювання.
  • Аритмія. Причин захворювання кілька. Перше - це слабкість серцевого м`яза. В цьому випадку серцебиття супроводжується болями в області грудей, запамороченням, задишкою і навіть непритомністю. Втора причина виникнення аритмії - атеросклероз, коли в крові відкладаються жири і холестерин.
  • Брак кальцію в крові або тетанія. Через дефіцит кальцію виникають судоми окремих груп м`язів людського тіла. Під удар потрапляє і серце.
  • Низький рівень гемоглобіну в крові.

Незважаючи на перераховані вище причини, чому швидко б`ється серце, організм будь-якої людини абсолютно унікальний. Для деяких посилене серцебиття - звичайна справа. Особливо це стосується тих, чиї професії пов`язані зі стресом. Організм поступово адаптується до ситуацій і підлаштовується під прискорений серцевий ритм. Проте, лікарі рекомендують відвідувати кабінет кардіолога не менше разу на рік. Адже чим раніше виявити захворювання, тим простіше його лікувати.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!