Як перевірити серце?

Як перевірити серце?

Здавленість в грудях, відчуття тяжкості, прискорене серцебиття, запаморочення, нудота і потемніння в очах дає нам ясно зрозуміти, що прийшла пора задуматися про здоров`я свого серця. Але як перевірити серце? Про це ми зараз розповімо.

Де перевірити серце

Перш за все, вам необхідно звернутися до кардіолога (або до терапевта - при відсутності першого), якого можна знайти в будь-який міській поліклініці. Після невеликої консультації та вимірювання артеріального тиску лікар призначить вам необхідні обстеження. Для перевірки серця використовують наступні методи:

  • Аналіз крові (біохімічний).
  • Електрокардіографія.
  • Велоергометрія. Проводять з метою виявлення ішемічної хвороби серця.
  • Ультразвукове обстеження (ехокардіограма). Подібний метод дає досить чітку картину про стан хворого.
  • Коронароангіографія. Є найдорожчим і найбільш складним дослідженням, який використовують тільки в екстрених випадках в стаціонарі.
  • Не менш важлива і перевірка судин серця. Використовують для цього спосіб рентгенологічного дослідження, який називається кардіоангіографії.

Перевірка серця в домашніх умовах



Хвороби серця накопичуються роками через те, що ми тривалий час ігноруємо їх. Однак, за допомогою неважких тестів, можна перевірити серце самостійно. Це дозволить вам оцінити стан вашої серцево-судинної системи.

  • Встаньте прямо, ноги поставте разом. Порахуйте пульс. Після чого починайте виконувати 20 присідань в повільному темпі. Тулуб тримайте прямо, руки піднімайте вперед. Якщо вам важко, можете триматися за спинку стільця. Після закінчення вправи порахуйте пульс знову. Збільшення пульсу менш ніж на 25% говорить про те, що ваша серцево-судинна система знаходиться у відмінному стані. На 25-50% - в хорошому. Якщо пульс збільшився на 75% і більше - стан вашої серцево-судинної системи є незадовільним.
  • Необхідно піднятися на 4 поверх по сходах без зупинок в середньому темпі. Якщо після підйому ви не відчуваєте неприємних відчуттів, дихайте легко, а пульс менше 120, то ступінь вашої фізичної підготовки і тренованості серця хороша. Пульс 120-140 ударів в хвилину і задишка говорить про те, що ваша серцево-судинна система знаходиться в незадовільному стані.
  • Розрахуйте просту формулу, по якій оптимальну вагу дорівнює зростання в сантиметрах мінус 100. Якщо цифра, яка у вас вийшла, відповідає формулі (плюс 2-3 кг) то все добре. А якщо ваша вага більше, ніж треба на 10 і більше кілограм, це говорить про те, що працює воно з більшим навантаженням і знаходиться в потенційній небезпеці.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!