» » » Як підключити амперметр?

Як підключити амперметр?

Як підключити амперметр?

Що таке амперметр постійного струму? Це магнітоелектричний індикатор і шунт, який представляє собою потужний резистор малого опору. Через відсутність випрямляча характеристика цього амперметра наближається до лінійної.

У цій статті ми розповімо вам, як підключити амперметр правильно.

  • З самого початку хочемо попередити, що шунт для амперметра повинен бути з комплекту поставки даного приладу. Якщо візьмете інший, це може привести до того, що свідчення будуть видаватися невірно. З чим це пов`язано? В першу чергу з тим, що навіть у індикаторів різних марок з однаковим струмом повного відхилення у стрілок може бути неоднакове внутрішній опір.
  • Тепер виберіть шунт для амперметра, граничний струм якого буде нижче вимірюваного. Припустимо, якщо мається на увазі, що струм в ланцюзі буде коливатися в таких межах - від 5 до 8А, тоді вам потрібно вибрати шунт на 10А.
  • На гвинтах приладу ви знайдете по дві гайки. З кожного з гвинтів відверніть першу з них, а другу, яка знаходиться ближче до корпусу, відвертати не потрібно, в іншому випадку гвинт провалиться всередину, і амперметр доведеться розкривати.
  • Тепер на гвинти надіньте шунти і закріпіть гайками. Між шунтом і другими гайками, які розташовані на кожному з цих гвинтів, повинні бути дві шайби, не забудьте про це.
  • Схема підключення амперметра далі така: потрібно знеструмити пристрій, у якого ви хочете виміряти струм. Просто розірвіть ланцюг його харчування, а потім, дотримуючись полярності, амперметр включають в ланцюг з шунтом. Провід при цьому затискає меду шайбами. Після виконання цих дій можна знову включати харчування, прочитавши свідчення, а потім знову знеструмлюють ланцюг, прибирайте амперметр і відновлюйте з`єднання.
  • Помножте показання приладу на коефіцієнт, який вказаний на шунт. Якщо цих даних немає, обчислити ціну поділки можна самостійно. Як це зробити? Ось приклад - якщо струм при повному відхиленні індикатора дорівнює 100 мкА, а шунт розрахований на 10 А, то кожному мікроампер на шкалі відповідати буде 0,1 А струму в ланцюзі.
  • На худий кінець ви можете скористатися шунтом без позначень, а також будь-яким магнітоелектричним індикатором. Послідовно з`єднайте випробуваний і зразковий амперметр і потім сміливо підключайте їх до стабілізатора струму. Поступово збільшуйте струм від нуля, внаслідок чого ви повинні домогтися повного відхилення стрілки випробуваного приладу. Таким чином, зразковий амперметр допоможе вам дізнатися значення струму в ланцюзі. Поділіть це значення на кількість поділів, які знаходяться на шкалі, це допоможе обчислити ціну одного поділу.


Тепер ви знаєте, як підключити амперметр, сподіваємося, що ви зможете використовувати запропоновані інструкції на практиці.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!