» » » Як знайти опір?

Як знайти опір?

Як знайти опір?

Здатність елемента електричного кола перешкоджати проходженню електричного струму по ньому називають опором. Їм мають різні матеріали, серед яких - мідь, ніхром, залізо. А загальний опір - це опір електричного кола в цілому, і вимірюється воно в Омах. Як знайти опір? Для цього вам знадобиться вимірювальний міст, калькулятор і омметр.

Визначимо відношення елементів ланцюга один до одного

Щоб впоратися з поставленим завданням, потрібно насамперед визначити, як елементи електричного кола підключені по відношенню один до одного. Це дуже важливо, тому що черговість підключення впливає в кінцевому підсумку на підрахунок загального опору. Провідники можуть бути в паралельному або послідовному підключенні. Послідовне передбачає таке з`єднання, при якому всі елементи пов`язані таким чином, що ділянка ланцюга, який їх містить, не має жодного вузла. Паралельне з`єднання же передбачає з`єднання, при якому всі елементи ланцюга об`єднані двома вузлами, і при цьому вони не мають зв`язків з іншими вузлами.

Складаємо опір елементів



Як знайти опір? Якщо ви вже переконалися, що всі провідники підключені послідовно, то повний опір знайти буде нескладно. Для цього потрібно скласти опір всіх елементів. У тому випадку, коли опір кожного провідника невідомо, але є їх напруги і сила струму якогось окремого елемента ланцюга, тоді сміливо складіть всі напруги. Так ви зможете дізнатися, яке ж загальну напругу. При цьому у кожного елемента сили струму при послідовному з`єднанні рівні, а це значить, що у всьому ланцюзі загальна сила струму дорівнює силі струму будь-якого провідника ланцюжка. Відповідно, щоб знайти повний опір, потрібно загальну напругу розділити на силу струму.

Інший спосіб знайти опір

У тому випадку, коли елементи підключені паралельно, загальний опір знаходиться наступним чином: опір всіх провідників потрібно спершу перемножити, а потім розділити на їх суму. Якщо опір кожного елемента невідомо, але є дані їх сили струму і напруга одного з елементів ланцюга, то потрібно просто скласти всі сили струму. Так ви дізнаєтеся показник загальної сили струму. При паралельному з`єднанні напруги кожного елемента рівні, відповідно, загальну напругу всьому ланцюгу буде прирівняне напрузі будь-якого провідника в цьому ланцюжку. Тоді щоб відшукати повне опір, загальну силу струму розділіть на напругу. Визначити загальний опір електричного кола вам допоможуть такі вимірювальні прилади як вимірювальний міст і омметр.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!