» » » Як користуватися мультиметром?

Як користуватися мультиметром?

Як користуватися мультиметром?

Все мультиметри діляться на цифрові і аналогові. Аналогові давно пішли в минуле, тому поговоримо про цифрові. Цифровий мультиметр - це один з дуже потрібних і важливих приладів, які використовуються при ремонті різноманітних типів електричного обладнання. За допомогою цифрового девайса можливо отримати море інформації, провести велику кількість різноманітних вимірів, і в більшості випадків точно продіагностувати несправність або поломку.

"Аналог" проти "цифри"

З появою сучасних цифрових приладів користувачі майже перестали застосовувати звичайні прилади зі стрілочними шкалами. Безумовно, у аналогових є свої плюси, але в основному, цифровий прилад більш кращий, тому що в роботі з ним немає необхідності вдивлятися в показання на шкалі, відволікаючись від ремонту. По-друге, дані добре налаштованих цифрових приладів, як правило, більш точні, ніж у "стрілочного" мультиметра. Ви самі можете в цьому переконатися, якщо, перед тим як користуватися мультиметром з електронним циферблатом, спробуєте аналоговий.

різноманітність мультиметров

Буває багато видів і типів приладів, від найдешевших і простих, до дуже дорогих і дійсно універсальних приладів. Відрізняються все мультиметри якістю збірки, точністю вимірювань і функціональністю. Не варто забувати, що прилади також можуть бути і підробленими. Хитрі китайці підробляють прилади багатьох відомих виробників. Говорити про точність, як і терміні служби даних приладів, не варто - з ними все і так ясно.



В кожному приладі існує стандартний набір можливостей, яким володіють абсолютно всі моделі мультиметров.

Вимірювання сили струму, змінного, постійного напруження і опору. У більшості мультиметров є можливість визначення коефіцієнта посилення транзисторів, а також режим тесту діодів і конденсаторів.



Найдешевший мультиметр, що володіє всіма перерахованими можливостями, коштує близько 140-320 рублів. Він буде підтримувати також можливості «прозвонки» ланцюгів на коротке замикання і низькочастотного генератора. Недолік таких недорогих приладів полягає, в першу чергу, в маленькому розмірі екранів і, як правило, досить вузькому межі вимірювань. Наприклад, дешевий мультиметр вміє вимірювати опір у межах від 0,1 Ом до 6 МОм, в той час як тип "середньої" цінової категорії виміряє до 500 МОм. Це також відноситься і до інших характеристиках приладів.

Прилади дорожчий цінової категорії, підтримують додаткові корисні функції і коштують від 500 до 6000 рублів. Крім наведених можливостей, вони можуть вимірювати температуру, електричну ємність конденсаторів, індуктивність дротяних котушок і багато іншого. Природно, краще купувати прилад цих класів, так як користуватися мультиметром цифровим такого рівня набагато якісніше і приємніше.

максимум вимірювання

Наприклад, мультиметр може виміряти значення опору в межах від 0.1 Ом до 500 МОм і мати 7 видів вимірювань, від 100 Ом до 500 МОм. У багатьох виникає питання, а навіщо стільки видів вимірювання опору? Це зроблено для більш точного визначення величини, яка відображається на дисплеї мультиметра.

Якщо немає меж вимірювання, а опір знаходиться в одному межі (0 - 500 МОм), то незрозуміло, що за цифра відображається, то чи 50 Ом, то чи 50 кому, а може 50 Мом і користуватися мультиметром дуже незручно. Крім цього, за допомогою меж підбирається точність вимірювання: чим нижче встановлену межу до істинного значення вимірюваного елемента, тим точніше будуть результати показань.

підсумки

Якщо ви вирішили придбати хороший мультиметр, то можна сміливо сказати, що ви зможете:

  • вимірювати опір
  • вимірювати постійну напругу
  • вимірювати змінну напругу
  • вимірювати змінний постійний струм
  • вимірювати ємність конденсаторів
  • виконувати визначення обриву ланцюга (прозвонку)
  • перевіряти коефіцієнти посилення транзисторів
  • використовувати генератор низькочастотного сигналу


Увага, тільки СЬОГОДНІ!