» » » Як знайти амплітуду?

Як знайти амплітуду?

Як знайти амплітуду?

Перш ніж шукати відповідь на питання про те, як знайти амплітуду, спочатку слід зрозуміти, що таке амплітуда. Амплітудою називають максимальне значення зміщення або зміни від середнього значення при хвильовому або коливальному русі. Якщо говорити про амплітуду коливань, то амплітудою можна назвати максимальне відхилення тіла від рівноважного положення. Поговоримо докладніше про те, як обчислити значення амплітуди.

  1. Спочатку про те, як знайти амплітуду коливань. Якщо тіло гармонійно коливається, проходить відомий шлях за відоме число коливань, то амплітуду можна обчислити як відношення шляху до числа коливань, помноженому на 4.
  2. Якщо в задачі дано математичний маятник, у якого відома довжина і максимальна швидкість, то обчислити амплітуду буде легко. Для цього потрібно максимальну швидкість маятника помножити на квадратний корінь з відношення довжини маятника до прискорення вільного падіння.
  3. Амплітуду допоможе з`ясувати гармонійний закон, який встановлює залежність між амплітудою і координатою. Координата в даному випадку - це твір амплітуди на cos фази. Фаза - це сума твори кругової частоти на час і початкової фази. З цієї формули висловіть амплітуду і порахуйте її значення.

Для кращого розуміння пропонуємо вам пройти за цим посиланням (https://gendocs.ru/v7748/%D1%81%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B8%D0%BA_%D0%BF%D0%BE_%D1%84%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D0%BA%D0%B5._%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D1%83%D0%BB%D1%8B_%D0%B8_%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F_%D0%B7%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D1%87?page=4). Тут в розділі «Коливання. Хвилі »зібрані всі необхідні формули і пояснення до них, а також приклади розв`язання різних завдань.



Амплітуду можна обчислити і прямим виміром. Як знайти амплітуду, наприклад, пружинного маятника? Вам потрібно зазначити точку рівноваги тіла, а потім точку його найбільшого відхилення від рівноважного положення. Потім за допомогою лінійки потрібно виміряти відстань між цими двома точками. Отримане число і буде амплітудою коливань.



У математичного маятника необхідно виміряти довжину нитки, на яку підвішено тіло, а потім, відхиливши тіло на невеликий кут (не більше 5 градусів), виміряйте висоту, на яку піднялося підвішене тіло. Після цього потрібно висоту підйому тіла помножити на довжину нитки маятника. Цей результат потрібно помножити на 2, а потім витягти з отриманого числа квадратний корінь. Так ви обчисліть амплітуду коливання математичного маятника при маленькому вугіллі.

Щоб виміряти амплітуду напруги і сили струму, знадобляться амперметр і вольтметр, обидва переведіть для вимірювання змінного струму. Потім амперметр потрібно включити в мережу послідовно, а вольтметр - паралельно. Зафіксуйте свідчення з приладів. Це будуть діючі значення сили напруги та струму. Щоб отримати амплітудні значення, кожен з показників потрібно помножити на 1,4.

Наприкінці розглянемо ще один часто задається питання про те, як знайти амплітуду річної температури. Це робиться дуже просто. Спочатку потрібно виділити найвищі температури протягом року, обчислити їх середнє значення, потім потрібно виділити найхолодніші температури протягом року, обчислити їх середнє значення теж. Потім із середнього значення високих температур потрібно відняти середнє значення низьких температур, і ви отримаєте річну амплітуду температур. Приклад: середня температура взимку -23 градуса, середня температури влітку +21 градус. Рахуємо: 21 - (-23) = 44 градуси. 44 градуса - це річна амплітуда температур.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!