» » » Як перевірити стартер?

Як перевірити стартер?

Як перевірити стартер?
Як перевірити стартер?

З роботою стартера у більшості автомобілістів можуть нерідко виникати різного роду проблеми. Багато з них часто характеризуються тим, що автомобіль перестає заводитися або весь час глухне. Якщо доїхати до спеціалізованого сервісного центру немає можливості або часу, то має сенс провести самостійну діагностику роботи стартера. Способів того, як перевірити стартер, є кілька. Ними і можна скористатися при особливої необхідності. 

Перевірка роботи стартера

Зазвичай діагностика стартера проводиться двома способами - або в гальмівному режимі, або в режимі холостого ходу. В обох випадках для перевірки стартера вам знадобляться:

  • Дві акумуляторні батареї, заряджені повністю, наприклад, батареї 6СТ-190, але можна взяти і інші аналогічні. 
  • По-друге, вам знадобляться дроти ПГВА, з перерізом не менше 1,5 мм і силові дроти з перетином 50 мм . 
  • Також в будь-якому режимі діагностики вам знадобиться вмикач стартера в 20 А. Крім цього, обов`язковим буде спеціальне пристосування для закріплення стартера.
  • Також вам знадобиться амперметр з шунтом. Для завдання, як перевірити стартер від акумулятора в режимі холостого ходу, вам знадобиться звичайний амперметр з шунтом в 150 А. 
  • У тому випадку, якщо має бути перевірка стартера в гальмівному режимі, то знадобиться амперметр з шунтом в 1000 А. Крім цього, для перевірки стартера в режимі холостого ходу потрібно буде також скористатися тахометром. А при перевірці в гальмівному режимі знадобиться важіль для того, щоб закріпити привід шестерні, а також динамометр зі стійкою для його кріплення.
  • У тому, як перевірити знятий стартер, є три основних параметри - величина напруги і струму в навантаженому режимі, обороти холостого ходу і рівень споживання струму під час холостого ходу.
  • При холостому ході стартер зазвичай не навантажується, тому параметри споживання енергії будуть обумовлені лише внутрішньою роботою стартера. Таким чином, якщо стартер споживає більше 128 - 130 А., то в ньому є неполадки. У разі обриву в ланцюзі стартера, споживаний їм струм буде нульовим, внаслідок чого стартер не буде обертатися. У такій ситуації причина неполадки може бути в тяговому реле, обмотці збудження або обмотці якоря. Якщо контакт в тяговому реле забруднився або підгорів, то величина споживаного струму буде менше, через що якір обертається з низькою швидкістю.

Як перевірити реле стартера



Якщо провертаючи ключ запалювання, звук обертання двигуна не буде почуте, то, швидше за все, провід до акумуляторної батареї обірваний. Якщо ж стартер починає працювати, але мотор не обертається, то проблема у втягуючому реле. Є кілька способів того, як перевірити реле, але потрібно розбиратися і розуміти принцип роботи цього механізму:

  • Для початку вам доведеться зняти з двигуна стартер і з`єднати з позитивним висновком АКБ висновок втягує реле, а сам корпус стартера з`єднати з негативним висновком. 
  • Якщо стартер працює справно, то якір буде висувати шестерню, і ви будете чути характерне клацання. Якщо клацання так і не чується, то, швидше за все, у втягуючому реле неполадки. 
  • Поломка реле трапляється через пригорання контактів, заклинювання роботи якоря через бруд або корозії, перегорання обмотки якоря. 

Повна перевірка стартера



Якщо ви ніколи не стикалися з необхідністю розбирання акумулятора або інших механізмів, то вам будуть незрозумілі описані тут способи того, як перевірити стартер. Відео - інструкції підійдуть тоді вам більше, так ви зможете наочно побачити весь процес розбирання акумулятора, двигуна та ін. Основні етапи розбирання: 

  • Перед тим, як почати розбирати стартер краще позначити розташування на стартері втягує реле. Це спростить подальшу збірку стартера. У стартерах іномарок більшість поломок відбувається через знос або забруднення мастила. 
  • Демонтуючи стартер, необхідно оглянути колектор, при необхідності його потрібно відшліфувати. Також потрібно зачистити і перевірити щітки, витерти старе мастило і нанести нову заново. 
  • Передню втулку стартера потрібно ретельно оглянути. Що вийшла з ладу втулка є першою причиною неполадок, через що стартер клинить двигун не може запуститися. Тоді втулку потрібно замінити. Нова втулка бажано повинна бути бронзової або мідно-графітової. Все повинно бути ретельно очищено від стружки і забруднень. 
  • Якщо ви думаєте що поломка в Бендиксен, то потрібно його перевірити на наявність бруду. Саме забруднення може не давати Бендиксен працювати. Тоді варто спробувати зварити Бендикс в машинному маслі, це досить дієвий спосіб.
  • Візьміть викрутку з діелектричною ручкою і перемкніте нею контактні болти на втягуючому реле. Два цих контакту знаходяться в плюсовій полярності, один з контактів - вхідний, а другий аналогічний звичайному однофазовий вимикача. 
  • Нормальний режим роботи стартера - це коли якір вільно обертається, не зачіпаючи маховик. Такий процес повинен відбутися при замиканні болтів. 

Тепер ви знаєте про те, як перевірити стартер свого автомобіля. Це допоможе вам оперативно виявити поломку і замінити необхідну деталь. Крім того, ви істотно заощадите час і кошти на виклик майстра та обіг на станцію технічного обслуговування. 



Увага, тільки СЬОГОДНІ!