» » » За що отримують нобелівську премію?

За що отримують нобелівську премію?

За що отримують Нобелівську премію?

Нобелівська премія присвоюється за видатні досягнення в галузі мистецтва, науки, за внесок в культуру і суспільний прогрес, що мають найважливіше міжнародне значення.

Детальніше про премію, її основні правила, а також пов`язаних з нею цікавих фактах і піде мова в даній статті.

Історія створення премії

Творцем Нобелівської премії є Альфред Нобель - найвідоміший шведський інженер, який запатентував понад 300 винаходів.

27 листопада 1895 року вчена склав заповіт, вказавши, що майже всі його майно після його смерті повинно відійти спеціальним розпорядникам з метою подальшого витрачання на преміювання видатних досягнень загальносвітового значення. Через рік Нобель помер, а через місяць після цього було оприлюднено заповіт.

Потенційні спадкоємці геніального винахідника влаштували грандіозний скандал, обтяжені тим, що незліченні багатства відомого родича пройшли повз них. На судові розгляди знадобилося кілька місяців, за підсумками яких заповіт було визнано юридично грамотним і вступило в дію.

Пізніше був заснований спеціальний Фонд Нобеля, який і зайнявся втіленням у життя побажань Альфреда.

Нобелівська премія є щорічною, і церемонія вручення з розмахом проводиться на початку грудня.

Правила премії, розмір винагороди

особливості преміювання



Всі тонкощі номінування на отримання премії і вимог до кандидатів в деталях описані в статуті Фонду Нобеля. Так, серед іншого йдеться:

  • Всі премії, крім премії миру, можуть присуджуватися виключно окремим особам, але не організаціям.
  • Одночасно в кожній номінації можуть перемогти не більше 3-х робіт. Причому грошовий приз порівну ділиться спочатку між самими роботами, а вже після між їх авторами. Це дозволяє кожному причетному до досягнення людині отримати свій законний приз.
  • Не можна присуджувати премії посмертно. Виняток становить лише той випадок, коли лауреат був живий на момент присудження йому премії за документами, але помер до моменту офіційного урочистого вручення нагороди.
  • Якщо відповідальні за присудження премій члени комітету не зійшлися в думці, яка з номінованих робіт є найбільш гідною нагороди Нобеля, то захід просто не проводиться, а грошові кошти зберігаються на наступний рік. Якщо ж і через рік комітет на вважатиме за потрібне заохотити нагородою чийсь працю, то гроші передаються на зберігання в закритий резерв Фонду Нобеля.

Що стосується того, за що отримують Нобелівську премію, то це традиційно 5 напрямків діяльності, визначених самим Альфредом Нобелем:

  • сприяння утвердженню миру на планеті;
  • фізика;
  • хімія;
  • література;
  • фізіологія і медицина.

Додатково існує премія з економіки імені Нобеля, проте її вручення ініціюється і фінансується Національним банком Швеції.

сума винагороди

Розміри премії періодично збільшувалися. Зокрема, постійне зростання суми грошової винагороди спостерігався з 1992 року (1,04 млн. Доларів) до 2011 року (1,4 млн. Доларів). Однак в 2012 рада директорів Фонду ухвалила рішення скоротити суму на 20%, зменшивши її до 1,1 млн. Доларів. Своє рішення члени Нобелівського фонду мотивували турботою про фінансовий капіталі організації, яка повинна бути здатна ще довгі роки преміювати знакові досягнення стабільно високими сумами.

Всього за роки існування нагороди нею були відзначені заслуги понад 800 талановитих вчених, письменників, громадських діячів. Деякі з них ставали лауреатами по 2, а то і 3 рази.

Про те, як заслужити грошову винагороду на своїй власній роботі, читайте в нашій статті Як отримати премію.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!