» » » Що таке фонд?

Що таке фонд?

Що таке фонд?

Давайте розберемося, що таке фонд. Поняття "фонд" зустрічається в самих різних сферах. Якщо дати загальне визначення, то фонд - це неприбуткова організація, яка утворює капітал, який використовується для конкретних цілей. Як правило, це соціальні, громадські або благодійні цілі.

І все ж, слід пам`ятати, що фонд - це досить широке і багатогранне поняття. І, в початкове визначення можна вписати безліч винятків і поправок. Тому далі ми розглянемо, що таке основні фонди і їх значення.

Які бувають фонди

Перш за все, необхідно знати, що фонди бувають:

  • державні;
  • недержавні (приватні).

До державних фондів відносяться бюджетні та позабюджетні. У контексті статті нам цікаві другі, так як у позабюджетні державні фонди входять: фонд обов`язкового медичного страхування, фонд соціального страхування і пенсійний фонд.

Пенсійний фонд



Хочете дізнатися, що таке пенсійний фонд? Для початку зазначимо, що він може бути як державним, так і недержавним. У багатьох країнах існують недержавні пенсійні фонди, покликані забезпечувати пенсіями і посібниками працівників конкретних організацій. Зазвичай подібні фонди створюються на основі внесків самих робітників і підприємців і розміщуються під певні умови в банки, акції та цінні папери, використовуючи дохід для розширення діяльності пенсійного фонду. Некомерційні пенсійні фонди можуть успішно виконувати свою роль незалежно від державного пенсійного фонду. Пенсійний фонд не може бути використаний в комерційних цілях.

Варто відзначити, що зустрічаються і комерційні фонди, а точніше фонди в комерційних організаціях, створені для розвитку певних галузей фірми, або в якості резервного фонду. Тобто, так чи інакше, прямо чи опосередковано, такі фонди беруть участь у комерційній спрямованості фірми.

До недержавним фондам ставляться некомерційні фонди всіх типів, фонди підприємств та інвестиційні фонди.

Що таке пайовий фонд



Є таке явище, як пайовий (чи пайовий) інвестиційний фонд. Що таке пайовий фонд (інвестиційний) - це бюджет, створений кількома інвесторами, використовуючи свої інвестиції.

Будь-який такий фонд створюється з метою отримання прибутку через інвестування приватних фінансів. Пайові інвестиційні фонди є основою фінансового ринку в ряді розвинених країн.

Пайові фонди бувають: фонди облігацій, фонди акцій, збалансовані фонди, галузеві фонди акцій, індексні фонди, фонди грошового ринку.

Розглянемо докладніше деякі з них. 

  • Фонд облігацій здійснюють інвестиції в облігації, що випускаються державою, різними компаніями, муніципальними структурами. Таким чином, це найбільш безпечне вкладення, але не слід очікувати від нього високих прибутків.
  • Фонд акцій на противагу попередньому досить ризикований спосіб інвестицій, але при довготривалому інвестуванні може забезпечити найбільш високий дохід.
  • Збалансований фонд - це золота середина між першим і другим. Шляхом умілого маніпулювання співвідношень інвестиційних вкладів можна отримати найбільш вигідні в плані часу, доходу і ризиків підсумки. Для збалансованих фондів також рекомендуються довгострокові вкладення.
  • Галузевий фонд орієнтований на цінні папери компаній, що працюють у певній сфері.
  • Фонд грошового ринку - ще один спосіб отримання прибутку з мінімальними ризиками шляхом залучення в оборот грошових вкладень в комерційних банках. Мета такого фонду - витяг постійного прибутку при мінімальних ризиках.

В основі кожного з цих підвидів фондів варто право володіння пропорційно частиною фонду кожним інвестором, що є пайовиком. Фонди бувають як строго певні, так і змішані, різноманітні за своєю структурою, цілям і утворення.

Сподіваюся ви отримали уявлення про те що таке інвестиційний фонд і що таке фонд!



Увага, тільки СЬОГОДНІ!