» » » Що таке іжс?

Що таке іжс?

Що таке ІЖС?

Серед вузькопрофільних фахівців і в різній документації державного зразка використовується маса скорочень, зрозуміти які часом буває досить складно. Одним з таких термінів є ІЖС або Індивідуальне житлове будівництво. Дане скорочення позначає один із способів забезпечення громадян житлом за допомогою будівництва приватних будинків з правом власності на них, яке виповнюється за рахунок громадян або при їхній особистій участі.

За ГрКРФ об`єктом ІЖС є окремий будинок, який має у висоту не більше трьох поверхів і використовується для проживання однієї сім`ї. При цьому існують певні норми, які обмежують розміщення даного житла щодо дороги, сусідніх ділянок, ліній електропередач і т.д.

Що таке ІЖС ділянку?

Варто відзначити, що індивідуальне житло при розташуванні в сільській місцевості, селищах, а також містах зазвичай дає право на оформлення реєстрації за місцем його знаходження. У деяких випадках оформлення прописки є досить проблематичним, оскільки житло може перебувати у віддаленому від держорганів районі. Крім того, в деяких містах прийом громадян з усіх навколишніх сіл здійснюється в одному кабінеті, це призводить до значних тимчасових витратах при оформленні документів.



На ділянці під ІЖС можуть розташовуватися різні допоміжні об`єкти і господарські будівлі, а також садибне житло і т.д. Такий земельну ділянку повинен знаходитися поблизу ліній електропередач потужністю мінімум в 15 кВт, а також мати чітко позначені в державному акті кордону.

Зараз стало з`являтися досить багато ділянок під ІЖС завдяки розширенню меж різних сіл, міст і населених пунктів. Ті землі, що раніше використовувалися для сільськогосподарських потреб, переоформляються і вводяться в житловий фонд. Після цього на їх території дозволяється зведення капітальних будівель. Крім того, до деяких дільницях здійснюється підведення централізованої каналізації, електрики, газопроводу і т.д. Варто відзначити, що вартість ділянок під індивідуальне житлове будівництво значно вище, ніж під сільськогосподарську діяльність.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!